Jamajský ostrý kuřecí hrnec
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Columbus Praha, 2000, karibská kuchyně)
Jamajský ostrý kuřecí hrnec - je chutný způsob jak naložit s kuřecími stehýnky. Toto vydatné jídlo má jemnou a příjemnou chuť po zázvoru.
Suroviny:
  • 2 lžičky slunečnicového oleje
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 střední cibule
  • 750 g tykve nebo dýně oloupané
  • 1 zelená paprika
  • 2,5 cm čerstvého oddenku zázvoru, jemně nasekaného
  • 425 g pokrájených rajčat
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 60 g čočky
  • česneková sůl, cayenský pepř, podle chuti
  • kukuřice

    Postup přípravy:
  • Ve velkém ohnivzdorném hrnci rozehřejeme olej a za častého obracení smažíme kuřecí stehýnka, dokud nejsou na všech stranách zlatavá.
  • Oloupeme a nakrájíme cibuli, ostrým nožem pokrájíme tykev nebo dýni na kostky, zbavíme papriku semínek a pokrájíme ji na proužky.
  • Odlijeme z hrnce nadbytečný tuk a přidáme cibuli, tykev nebo dýni a papriku.
  • Na mírném plameni vše několik minut podusíme.
  • Přidáme zázvor, rajčata, vývar čočku, česnekovou sůl a cayenský pepř.
  • Hrnec přikryjeme pokličkou a dáme asi na 1 hodinu zapéct do předehřáté trouby při teplotě 190°C, dokud nejsou stehna a zelenina měkká.
  • Přidáme okapanou kukuřici a povaříme ještě 5 minut.
  • Je-li třeba, přidáme ještě sůl a pepř a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]