Pomalu pečené kuře s upečeným hlávkovým salátem od Nigelly
(Nigella Lawson:"Forever Summer", upraveno pro DDK v září 2004)
V tomto receptu hraje citrón hlavní roli. Citrón nakrájíme na osminky a pečeme spolu s kuřetem, tymiánem a česnekem. Ovoce se horkem sežehne a jakoby zkaramelizuje. S pomalu pečeným citrónovým kuřetem můžeme podávat pečený hlávkový salát. Hlávkový salát můžeme opravdu upéci, i když se to zdá nevíře, opravdu! Celé salátové hlávky vložíme na pekáči do trouby asi tak 20 minut před koncem pečení a opečeme spolu s kuřetem kuřete.
Suroviny:1 středně velké kuře, na 8 - 10 porcí2 citróny, na měsíčky i s kůrou2-3 hlavičky česneku1 kytička čerstvého tymiánu3 lžíce olivového oleje150 ml bílého vínaNa přílohu:2-3 hlávky salátu (locika)500 ml kuřecího vývaru, může být z kostky4 lžíce olivového olejesůl a pepř
Příloha:rýže, brambory a pečený salát podle níe uvedeného receptu
Postup přípravy:Do pekáče vložíme středně velké kuře nakrájené na 8 až 10 porcí; lepší jsou v tomto případě spíše menší porce.Porce kuřete na pekáči poklademe dílky nakrájeného citrónu a mezi ně vložíme neloupaný česnek.Teplem ostrá chuť česneku otupí a stroužky jsou pak příjemně sladké.Ještě vše posypeme lístky a stonky čerstvého tymiánu, nějaký tymián si ještě schováme na konec vaření na zdobení.Pokapeme 3 lžícemi olivového oleje a podlijeme dobrým bílým vínem.Dobře promícháme, aby maso bylo voňavými surovinami obalené, porce urovnáme a obrátíme kůží nahoru.Pekáč pevně přikryjeme alobalem a vložíme na 2 hodiny do mírně teplé trouby (elektrická 160°C a plyn na stupni 3) a pomalu pečeme.Po této době alobal sundáme a kuře ještě 45 minut ostřeji dopečeme při vyšší teplotě asi 220°C (podle trouby), aby získalo na povrchu pěknou barvu.
Příprava pečeného hlávkového salátu:Ze salátu odkrojíme košťály a odstraníme nahnědlé a nepěkné listy.Pak je položíme vedle sebe do zapékací misky nebo pekáče.Zalijeme zlatavým kuřecím vývarem, pokapeme 4 lžícemi olivového oleje a po povrchu poházíme pár stonků tymiánu, které budou jako ozvěna připomínat tymiánovou chuť a vůni kuřete.Ještě osolíme, opepříme, přikryjeme alobalem a dáme do trouby ke kuřeti péci na 20 minut, nejlépe před koncem pečení kuřete.Tím to budeme mít všechno hotové, pokrm bude vyvážený a můžeme podávat.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME