Louisianská kuřecí jambalaya
("Treasured Family Recipes", recept z fary kostela St. Edward Parish, Willowdale, Ontario, Kanada)
Jambalaya [jam-bu-Li-jah] - je jedním z typických kreolských univerzálních jídel, které kombinují vaření rýže s rozličnými surovinami jako jsou rajčata, cibule, zelené papriky a vždy nějakého druhu masa, drůbeže nebo garnátů. Pokrm má různé podoby od místa k místu. Existuje domněnka, že název je odvozen z francouzského označení pro šunku "jambon", která byla hlavní surovinou ve většině prvních receptů. Tento recept jsem vybral z kuchařské knihy kanadských katolických paní "Treasures Family Recipes", z kapitoly "Meats and Casseroles". Je to kuchařská sbírka nejoblíbenějších, odzkoušených a často připravovaných domácích receptů - tzv. "rodinných pokladů", v domácnostech po celé Kanadě. Tentokrát je to recept z uvedeného farního kostela v provincii Ontario.
Suroviny:
  • 900 g kuřecího masa, na porce
  • 113 g mražených garnátů nebo čerstvých
  • 1/2 šálku másla
  • 1 velká cibule, nasekaná
  • 1 šálek celeru, nasekaný
  • 3 stroužky česneku,na plátky
  • 800 g oloupaných rajčat z plechovky nebo čerstvých
  • 1 plechovka žampiónů, na plátky
  • 230 g uzeniny (klobásky)
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky cayennského pepře (nebo chilli prášku)
  • 1 1/2 šálku vody
  • 1 velká zelená paprika, nasekaná
  • 1 menší plechovka rajčatového protlaku
  • 2 šálky rýže, nevařené

    Postup přípravy:
  • Na rozehřátém másle v přiměřeně velkém hrnci osmahneme opepřené a osolené kuřecí kousky dohněda.
  • Pak je vyjmeme, do výpeku přidáme cibuli, zelenou papriku, česnek a celer a podusíme pod pokličkou doměkka.
  • Přidáme také rajčata, garnáty, nakrájenou klobásku a plátky žampionů z plechovky (nebo i čerstvé - DDK).
  • Vše spolu dusíme dalších 20 až 30 minut.
  • Okořeníme chilli práškem a dalším kořením dle chuti (např. celerovými semínky, rozmarýnem, bazalkou, tymiánem).
  • Přidáme vodu s rýží a uvedeme do varu a ještě jednou zamícháme.
  • Vrátíme do pekáče zpět kousky kuřete, zakryjeme a dusíme 45 minut.
  • Těsně před podáváním přidáme zelenou cibulku (nebo pórek) a petrželku, pokud si to přejeme.
  • Jambalaya může být kořeněna podle vlastní chuti; tato jambalaya je středně kořeněná, ale můžeme přidat k rajčatům více chilli nebo chilli omáčky.

    Poznámka DDK
    Louisiana, (Pelican State)
    - byla takto pojmenována, v roce 1682 odvážným cestovatelem La Salle, po francouzském králi Ludvíkovi XIV. K Unii byla připojena v roce 1812. Hlavní město je "Baton Rouge" a má asi 4,3 miliony obyvatel. Jako jižní bavlnářský stát, ekonomicky zcela závislý na otrocké práci černochů, nesouhlasil se zrušením otroctví a proto patřil k zakládajícím státům odštěpenecké "Konfederace", během občanské války Sever proti Jihu (1861 - 1865). Dnes již bavlna dávno ustoupila sójovým bobům, rýži a subtropickému ovoci a těžařskému průmyslu, neboť jsou zde rozsáhlá náležiště ropy. Z gastronomického hlediska je významnou skutečností, že původně tato oblast patřila, jako královská kolonie, Francouzům (Jean-Baptiste Le Moyne, v r. 1718 založil New Orleans). Od roku 1731 nastal příliv přistěhovalců, kteří zde vytvořili svéráznou komunitu, zvanou "Cajunové". Byli to francouzsky hovořící osadníci, které nekompromisně vyhnali Britové po obsazení Nového Skotska. Potom toto rozsáhlé území padlo do rukou Španělů, až je v roce 1800 vykoupil zpět Napoleon Bonaparte. V roce 1803 konečně Lousianu výhodně odkoupily Spojené státy a to za pouhých 15 milionů dolarů. Tak odlišné a náhlé změny tradic a životních podmínek poznamenaly zvyklosti obyvatel, jejich kulturu, architekturu, projevily se přirozeně i v jejich stravovacích zvyklostech, které dnes známe jako svérázná tzv. cajunská kuchyně"
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]