Cajunské gambo z kuřecích stehen s krevetami
(Dale Sniffer: "Let's eat",seriál TV MAX1, díl čtvrtý, 1990, severoamerická kuchyně)
Suroviny:6 porcí masa z kuřecích stehen1 cibule na kostičky1 červená paprika (kapie), na kostičky6 lusků okrypálivé chilli papričky300 ml rajčatové šťávy (kečup)cajunské koření (2 lžíce curry, cayenský pepř, paprika)krevety (garnáty)vývar z krevet nebo z kuřete
Příloha:: rýže
Postup přípravy:Kuřecí maso obalíme v cajunském koření a zprudka opečeme na rozehřátém oleji na pánvi dohněda.Vyjmeme z pánve a dáme stranou a na uvolněnou pánev vložíme nakrájenou zeleninu (cibuli, papriku a okru), pokud máme rádi jídlo ostré, přidáme chilli papričku i se semínky.Zahříváme na mírném ohni a pokud nemáme okru, tak jako náhradu zahustíme jídlo škrobovou moučkou rozmíchanou ve strudené vodě.Když je zelenina mírně podušená (křupavá) vrátíme na pánev odložené porce kuřete a přidáme krevetový (nebo kuřecí) vývar.Mírně povaříme a přidáme italskou rajčatovou šťávu (nebo kečup) a bobkový list.Zamícháme, ještě krátce povaříme a přidáme očištěné krevety i se skořápkou - je v nich hodně chuti. Nezapomeneme odstraníme hlavičku a černé střívko, protože to je hořké.Přikryjeme pokličkou a asi ještě 5 minut povaříme až krevety jsou krásně červené.Servírujeme na velkém podnosu, vespod narovnáme kuřecí porce a nahoru položíme červené krevety.Vše polijeme připravenou omáčkoua můžem k tomu udělat rýži..
Poznámka DDK:
Krevetový vývar - připravíme povařením krevet bez hlavičky a střívka s 2,5 cibule, bobkového listu. Vaříme po dobu 2 minut a pak necháme vychladnout.
Okra - lusky okry se používají na Středním východě k zahušťování omáček. Obsahují semínka, které delším vaření na mírném ohni vyloučí dostatek hustého slizu, který pokrm zahustí. V receptu by se dalo použít k zahuštění bramborů (tak to dělají Cajunové) nebo přídavek škrobové moučky - ten (tak asi to uděláme my).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME