Sladkokyselá kuřata z kanadských far (2)
Marinovaná kuřata - ve sladkokyselých nálevech, obohacených dalšími pikantními surovinami a voňavým kořením, získají po následném upečení přímo v těchto nálevech, nepopsatelně báječnou chuť. Bílkoviny masa působením kyselých substancí v nálevu povolí, provoní se přítomným kořením a po upečení kousky masa získají nádhernou kůrčičku z karamelizovaných cukrů. V druhém příkladě je marinované a opečené maso ve slakokyslém ovocném nálevu dušeno. Výhodou je, že můžeme použít lacinější a drobnější kousky kuřete, jako jsou například kuřecí křidýlka. Tyto recepty jsem převzal z kuchařky kanadských katolických paní "Treasures Family Recipes", kapitoly "Meats and Casseroles". Je to sbírka oblíbených, často připravovaných, tedy ověřených domácích receptů, dalo by se říci "rodinných pokladů", připravovaných v domácnostech po celé Kanadě. Tyto dva kuřecí recepty pocházejí od farních kuchařek dvou katolických kostelů v provinciích Nova Scotia a Saskatchewan. Získal jsem je od svého přítele Milana Sufčáka, na kterého při každém svém kuchtění stále vzpomínám a tyto pokrmy patří k mým nejoblíbenějším, které často opakuji.
Sladkokyselé kuře z Digby
("Treasured Family - Recipes", Canadian Catholic Ladies, St. Patric´s Catholic Church, Digby, Nova Scotia, Kanada)
Suroviny:
  • 1 kuře nakrájené na porce, nebo kuřecí křidýlka
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 šálek kečupu
  • 1 šálek vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky worchestrové omáčky
  • 1/4 šálku vinného octa
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky sušeného muškátového květu
  • 1 lžička papriky
    Příloha: chléb, rýže, brambory

    Postup přípravy:
  • Kousky kuřete promícháme se všemi uvedenými surovinami a dáme uležet několik hodin.
  • Pečeme při 180 - 200°C po dobu asi 1 hodiny.
  • Během pečení podléváme vodou a poléváme vypečenou šťávou.

    Poznámka DDK:
    Opravdu výborné
    jídlo a je u nás v rodině velmi oblíbené, mnohokrát odzkoušené. Opravdu ho velmi rád všem doporučuji zkusit. Přidávám do marinády ještě lžičku rostlinného oleje.
    nahoru

    Sladkokyselé kuře z Foam Lake
    ("Treasured Family - Recipes", Canadian Catholic Ladies, Ukraian Catholic Church, Digby, Foam Lake, Kanada)
    Suroviny:
  • 1 kuře vykostěné (prsíčka, stehenní řízky)
  • 1 plechovka ananasu
    Na marinádu:
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička cukru
  • 1 šálek ananasové šťávy z plechovky
    Na těstíčko:
  • 2 vajíčka, rozšlehaná
  • 2 1/2 lžíce mouky
  • 2 1/2 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
    Na omáčku:
  • 1/3 šálku ananasové šťávy z konzervy
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku octa
  • 4 lžíce cukru
  • 1/2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Příloha:: vařená rýže s plátky konzervovaného ananasu

    Postup přípravy:
  • Kuře vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme maso na sousta (nebo koupíme vykostěné kuřecí maso - DDK).
  • Vložíme do marinády smíchané z uvedených surovina a dáme do chladničky marinovat přes noc.
  • Potom jednotlivé kousky vyjmeme, necháme okapat a osušíme např. papírovým ubrouskem.
  • Kousky masa namočíme do těstíčka připraveného promícháním uvedených surovin a osmažíme na oleji.V kastrůlku uvedeme směs surovin na omáčku do varu a zahustíme 2 lžícemi škrobu rozmíchaném v troše studené vody.
  • Do omáčky vložíme kuře a dusíme do změknutí.
  • Podáváme s rýží a ozdobené plátky ananasu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]