Marinovaná kuřata - ve sladkokyselých nálevech, obohacených dalšími pikantními surovinami a voňavým kořením, získají po následném upečení přímo v těchto nálevech, nepopsatelně báječnou chuť. Bílkoviny masa působením kyselých substancí v nálevu povolí, provoní se přítomným kořením a po upečení kousky masa získají nádhernou kůrčičku z karamelizovaných cukrů. V druhém příkladě je marinované a opečené maso ve slakokyslém ovocném nálevu dušeno. Výhodou je, že můžeme použít lacinější a drobnější kousky kuřete, jako jsou například kuřecí křidýlka. Tyto recepty jsem převzal z kuchařky kanadských katolických paní "Treasures Family Recipes", kapitoly "Meats and Casseroles". Je to sbírka oblíbených, často připravovaných, tedy ověřených domácích receptů, dalo by se říci "rodinných pokladů", připravovaných v domácnostech po celé Kanadě. Tyto dva kuřecí recepty pocházejí od farních kuchařek dvou katolických kostelů v provinciích Nova Scotia a Saskatchewan. Získal jsem je od svého přítele Milana Sufčáka, na kterého při každém svém kuchtění stále vzpomínám a tyto pokrmy patří k mým nejoblíbenějším, které často opakuji.Sladkokyselé kuře z Digby
Suroviny: Na marinádu: Na těstíčko: | Na omáčku: |