Doubičtí rarášci
(Recepty z MF Dnes shromážděné v příloze "Léto gastronomie: "Co si dát na Šumavě či na Moravě", červenec 2010, staročeská kuchyně ze severozápadních Čech)
Doubičtí rarášci - jsou vyhledávanou delikátní specialitou v Českém Švýcarsku. Každý si na nich pochutná neboť jde o křupavé kuřecí kousky obalené v bramborovém těstíčku a osmažené na oleji. Doubice (něm. Daubitz) je obec v okrese Děčín, ve Šluknovském výběžku, na okraji rozhraní Lužických hor a Národního parku České Švýcarsko. Původní obyvatelstvo bylo vysídleno po roce 1945, dnes obec slouží převážně rekreaci. Má 108 stálých obyvatel a je počtem obyvatel nejmenší obcí okresu Děčín. Ještě v polovině 20. století byl počet obyvatel téměř 10x vyšší. Od ledna 1975 do 31.12.1992 byla Doubice součástí města Krásná Lípa. V doubické "Staré hospodě", která už patří svým věkem i historií k místním pamětihodnostem, si je můžeme třeba na výletě vychutnat i bez práce, jako specialitu paní domu.
Doubičtí rarášci-ilustrační fotoSuroviny na 2 porce:
  • 350 g oloupaných syrových brambor
  • 150 g kuřecích prsíček
  • 2 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • majoránka
  • 1 česnek
  • polohrubá a hladká mouka (1 : 1), dle potřeby
  • olej na smažení
    Postup přípravy:
  • Připravíme bramborákové těsto z najemno nastrouhaných brambor, vajec a podle potřeby polohrubé a hladké mouky.
  • Mouky dáme tolik, abychom vypracovali hustší těstíčko.
  • Kuřecí prsíčka rozdělíme na osm menších dílů
  • Každý kousek masa - "rarášek" obalíme v těstě zvlášť, které vkládáme do rozpáleného oleje, který nesmí mít víc jak 150°C a pomalu smažíme
  • Podáváme nejlépe s mrkvo-zelným salátem; hodí se případně i brambory.

    Smažení kuřecí rarášci
    (Ze stránky "Koření od Antonína", recept od paní Margity Budínové, 1992)

    Suroviny pro 4 porce:
  • 0,5 kg kuřecích řízků
  • 2 celá vejce
  • 2 lžíce piva
  • 1 lžíce plnotučné (nebo kremžské) hořčice
  • 3 lžíce solamylu
  • 1 lžíce koření "Provensálská směs koření" od Antonína
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
    Příloha: zeleninová obloha, rýže, hranolky, pečivo
    Postup přípravy:
  • Kuřecí maso nakrájíme na menší plátky, velmi mírně naklepeme; pozor, je křehké!
  • V misce rozšleháme 2 vejce, přidáme 2 lžíce piva (zbytek vypijeme), 1 lžíci plnotučné hořčice, 3 lžíce solamylu, 1 lžíci koření "Provensálská směs koření", trochu soli a černého mletého pepře.
  • Směs řádně promícháme a potom do ní vložíme malé kuřecí řízečky - rarášky.
  • Několikrát v misce vše promísíme a necháme v lednici uležet alespoň jeden den.
  • Obalené kuřecí prsíčka - "rarášky" smažíme po obou stranách na oleji.
  • Podáváme se zeleninovou oblohou, jako přílohu rýži nebo hranolky či jenom s čerstvým zeleninovým salátem a bílým vínem.
    «Smažená kuřata tj.kuřecí řízky taky chuťově získají, když je nejprve posypeme mletým zázvorem a teprve potom obalujeme v mouce, vejci a strouhance.«
    ZPĚT do kapitoly
    HOME