Kuřecí prsíčka na houbách a estragonu dle Nero Wolfa
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfa", české vydání strana 186, Paseka Litomyšl 1996)
Suroviny pro porce:2 rozpůlená kuřecí prsíčka (nejlépe z kuřat vykrmených borůvkami !!)1/4 lžičky soli1/4 lžičky bílého pepře5 lžic másla1 lžíce drobně pokrájené šalotky250 g na plátky nakrájených žampiónů1 lžička čerstvého sekaného estragonu (nebo 1/2 lžičky sušeného)1/4 šálku kuřecího vývaru1/4 šálku bílého vína1 šálek tučné smetanycitrónová šťáva
Postup přípravy:Kuřecí prsíčka osolíme a opepříme.V litinovém pekáči rozpustíme máslo a na zpěněném asi minutu osmažíme šalotku, přidáme houby s estragonem a restujeme další 2 minuty (nenecháme zhnědnout).Do pekáče vložíme kuřecí prsa a rychle obalíme restovanou směsí.Z papíru na pečení vystřihneme tvar odpovídající dnu nádoby potřeme máslem, položíme kuřecí směs na máslo, pekáč zakryjeme poklicí a dáme trouby.Pečeme sedm minut až se maso po stisknutí prstem opět pružně nazvedne.Potom prsíčka přendáme na mísu a udržujeme v teple.
Příprava smetanové omáčky z výpeku:Do pekáče nalijeme kuřecí vývar a na prudkém ohni ho vyvaříme do hustoty sirupu.Přidáme smetanu, rychle přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.Podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.Omáčkou přelijeme pak kuřecí prsíčka a ihned podáváme.
ZPĚT do kapitolyHOME