Laksa z kuřecího masa
("My rádi jíme", pořad TV Nova, 1999, recept uváděl Karel Černoch, thajská kuchyně)

Suroviny:
  • kuřecí maso na pokrájené na kostky (může být i jiné maso)
  • cibule pokrájená na lístečkya)
  • česnek
  • tamarind
  • spařená mrkev
  • žampiony
  • brokolice

    Příloha: asijské nudle s pórkem
  • ananas (není nutný)
  • hrnec silného vývaru
  • sójová omáčka
  • kokosové mléko
  • olej
  • sůl
  • pórek
  • asijské rýžové nudle

  • Postup přípravy:
  • Maso orestujeme na pánvi, pak přidáme pokrájenou zeleninu a červenou pálivou pastu a restujeme až do poloměkka.
  • Do vývaru přidáme cibuli naloupanou na lístky, tamarid (nebo citrónovou šťávu nebo trávu), pórek, česnek, povaříme a pak tam vsypeme orestované maso se zeleninou.
  • Jako poslední (těsně před podáváním), přidáme kokosové mléko, které pokrm zjemní.
  • Podáváme rozprostřené na uvařených asijských nudlích, posypané pórkem nakrájeným na nudličky a trojúhelníčky a to v široké a dostatečně velké misce.

    Poznámka DDK:
    Cibuli na lístečky
    - naloupeme tak, že ji rozkrojíme na výšku na 16 dílů a pak odlupujeme jednotlivé vrstvičky jako lístečky.
    Tamarind - je plod stále zeleného stromu a používá se k výrobě speciální stejnojmenné sladko-kyselé pasty. Jako náhradu můžeme použít thajskou pastu nebo citrónovou šťávu a případně ocet. Podrobnější informace najdeme v "Lexikonu DDK" pod heslem "tamarind" nebo ještě podrobněji na anglicky psané stránce Tamarind - Tamarindus indica.


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]