Kuřecí frikasé se špenátovými knedlíčky dle Nero Wolfe
(Rex Stout a redakce Viking Press: "Kuchařka Nero Wolfe", české vydání Paseka Litomyšl, 1996 strana 151)
Suroviny:1,8 až 2,3 kg kuře1 celerový stonek nakrájený na plátky1 malá cibule na kolečka1 malá karotka na kolečka6 zrnek černého pepře1 bobkový list1 lžička soli3 lžíce másla3 lžíce hladké mouky1/2 šálku tučné smetany1 žloutek1 lžička citrónové šťávy
Příloha: knedlíčky z čerstvého špenátu
Postup přípravy:Naporcované kuře s celerem, cibulí, karotkou, pepřem a bobkovým listem vložíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby bylo celé ponořené.Osolíme, přiklopíme a zvolna asi hodinu vaříme do měkka.V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme jíšku a za stálého míchání přilijeme dva šálky scezeného kuřecího vývaru, až omáčka zhoustne.Smícháme smetanu se žloutkem a přidáme do omáčky, necháme přejít varem, ochutíme citrónovou šťávou a podle potřeby přisolíme.Kousky kuřete upravíme na vyhřátou mísu a přelijeme omáčkou.
Příprava knedlíčků s čerstvého špenátu:230 g špenátu blanžírujeme v osolené vodě, jemně ho nasekáme promícháme 1/2 šálku sýra Ricotta a 2 šálky parmazánu, solí, pepřem, jedním vejcem a 1 1/2 lžíce másla. Necháme jednu hodiny v lednici odpočinout. Potom vytvarujeme kuličky, obalíme v mouce a po několika najednou vhodíme do kuřecího vývaru.Jakmile vyplavou na hladinu, vylovíme je a vložíme do horké máslem vymazané zapékací misky, pokropíme zbylým parmazánem a rozpuštěným máslem a pod grilem prudce opečeme dohněda.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME