Havajská kuřata s ananasem (2 x)

Havajské kuře s ananasem a citrónovou šťávou
("Treasured Family Recipes", recept ze St. Philip Church, Barrington, Shell Co., Nova Scotia, Kanada)
Suroviny:
  • 1 kuře (asi 1,2 až 1,5 kg),na porce
  • 1/4 šálku sójové omáčky
  • 1 lžíce nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky strouhaného kořene zázvoru
  • 1/4 šálku škrobu
  • 1/4 šálku margarinu
  • 2 1/2 šálku nakrájeného ananasu z konzervy se šťávou
  • 2 lžíce citrónové šťávy
    Příloha: rýže nebo těstoviny

    Postup přípravy:
  • Kuřecí porce vložíme do přiměřeně velké mísy, sójovou omáčku smícháme zvlášť se zázvorem a cibulí.
  • Touto směsí přelijeme kuřecí kousky a necháme je marinovat 30 minut.
  • Během této doby, maso v marinádě občas obracíme, aby je obklopila ze všech stran.
  • Pak porce osušíme a posypeme částí škrobové moučky.
  • Na plech položíme kousky tuku, dáme do velmi horké (220 °C) trouby, aby se margarin roztavil (nesmí zhnědnout!).
  • Pak na rozpuštěný horký tuk položíme marinované a škrobem posypané porce kůží dolů a pečeme 30 minut až vespod zhnědnou a pak je obrátíme.
  • Mezitím smícháme ananasovou a citrónovou šťávu se zbytkem škrobové moučky a směs nalijeme na kuře.
  • Pečeme dalších 20 minut nebo i déle pokud je třeba - až je maso měkké.
  • Podáváme s rýží nebo těstovinami.
    nahoru

    Havajské kuře s ananasem a pomerančovou šťávou
    (Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 44)
    Suroviny:
  • 700 g kuřecích prsou (2 ks), rozpůlených podélně
  • 225 g konzervovaného ananasu
  • 20 ml pomerančové šťávy
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 nasekané cibule
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky studené vody
    Příloha: rýže

    Postup přípravy:
  • Z kuřete odstraníme případné tvrdé části (chrupavku od prsní kosti). scedíme ananas a kapalinu si uschováme.
  • Na pánvi smícháme ananasovou a pomerančovou šťávu se sójovou omáčkou a cibulí, uvedeme do varu a přidáme kuře a zmírníme plamen
  • Zakryjeme a dusíme 25 až 30 minut; během dušení maso obrátíme a když je měkké uložíme je na teplé místo.
    Připrava ananasové omáčky:
  • Smícháme škrobovou moučku se studenou vodou a tuto směs povaříme.
  • Vzniklou hustou kapalinu přidáme ke šťávě po masu, varem ji přiměřeně zahustíme a vaříme až se začnou tvořir od dna bublinky.
  • Přidáme ananas a za míchání vaříme asi ještě 2 minuty, hotovou omáčku přelijeme přes kuře a podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]