Havajská kuřata s ananasem (2 x)
Havajské kuře s ananasem a citrónovou šťávou
("Treasured Family Recipes", recept ze St. Philip Church, Barrington, Shell Co., Nova Scotia, Kanada)
Suroviny:1 kuře (asi 1,2 až 1,5 kg),na porce1/4 šálku sójové omáčky1 lžíce nakrájené cibule1/2 lžičky strouhaného kořene zázvoru1/4 šálku škrobu1/4 šálku margarinu2 1/2 šálku nakrájeného ananasu z konzervy se šťávou2 lžíce citrónové šťávy
Příloha: rýže nebo těstoviny
Postup přípravy:Kuřecí porce vložíme do přiměřeně velké mísy, sójovou omáčku smícháme zvlášť se zázvorem a cibulí.Touto směsí přelijeme kuřecí kousky a necháme je marinovat 30 minut.Během této doby, maso v marinádě občas obracíme, aby je obklopila ze všech stran.Pak porce osušíme a posypeme částí škrobové moučky. Na plech položíme kousky tuku, dáme do velmi horké (220 °C) trouby, aby se margarin roztavil (nesmí zhnědnout!).Pak na rozpuštěný horký tuk položíme marinované a škrobem posypané porce kůží dolů a pečeme 30 minut až vespod zhnědnou a pak je obrátíme.Mezitím smícháme ananasovou a citrónovou šťávu se zbytkem škrobové moučky a směs nalijeme na kuře.Pečeme dalších 20 minut nebo i déle pokud je třeba - až je maso měkké.Podáváme s rýží nebo těstovinami.
nahoru
Havajské kuře s ananasem a pomerančovou šťávou
(Slimmers´Delights, Better Homes and Gardens Books, Great Britain, strana 44)
Suroviny: 700 g kuřecích prsou (2 ks), rozpůlených podélně225 g konzervovaného ananasu20 ml pomerančové šťávy2 lžíce sójové omáčky 1/2 nasekané cibule2 lžičky kukuřičného škrobu2 lžičky studené vody
Příloha: rýže
Postup přípravy:Z kuřete odstraníme případné tvrdé části (chrupavku od prsní kosti). scedíme ananas a kapalinu si uschováme.Na pánvi smícháme ananasovou a pomerančovou šťávu se sójovou omáčkou a cibulí, uvedeme do varu a přidáme kuře a zmírníme plamenZakryjeme a dusíme 25 až 30 minut; během dušení maso obrátíme a když je měkké uložíme je na teplé místo.
Připrava ananasové omáčky:Smícháme škrobovou moučku se studenou vodou a tuto směs povaříme.Vzniklou hustou kapalinu přidáme ke šťávě po masu, varem ji přiměřeně zahustíme a vaříme až se začnou tvořir od dna bublinky.Přidáme ananas a za míchání vaříme asi ještě 2 minuty, hotovou omáčku přelijeme přes kuře a podáváme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME