Příloha Dadalovy kuchařky
Edouard de Pomian: Radio Cuisine
(Ukázky z knihy "Veselé umění kuchařské", přeložil Dr. Ivo Suchánek, 1937)
MASOPUSTNÍ CUKROVÍ
Ve Francii jsou omelety jídlem, jímž oslavujeme, konec karnevalu. Dříve se po celý karneval dělalo zvláštní cukroví pečené v sádle nebo v oleji, jehož obtížnější stravitelnost nás smiřovala s očekávaným půstem.
Dnes ovšem se už posty nedodržují. Nicméně, omelety a koblihy se v masopustu stále po celé Francii hromadně připravují a jedí. Dnes vám proto povím o dvou masopustních jídlech francouzských : o merveilles a o francouzských koblihách.
Merveilles
Jsou to obdélníčky sladkého těsta smažené na pánvi.Po osmažení se nechají okapat, pak se posypou cukrem a jedí studené nebo teplé. Tohoto cukroví se dělá velké množství naráz a proto se jí ke svačině, jako desert po večeři a konečně ráno k snídani.
Do mísy si připravíme:
500 g mouky
3 vejce
80 g smetany
2 skleničky rumu
100 g práškového cukru
1 1/2 lžičky soli
Vařečkou dobře promícháme. Není to tak snadné. Žloutky nám pořád utíkají, bílek se nechce promíchat s moukou. Chybí tomu tekutina. Přilijeme čtvrt sklenice mléka. Už to jde lépe. V malém rendlíku rozpustíme 125 g másla. Vlažné máslo přelijeme do mísy s těstem. Promícháme. Těsto je až příliš řídké. Přisypeme trochu mouky, pak přendáme toto těsto na pomoučený vál. Dobře je propracujeme rukama. Těsto je stejnorodé, na prsty se už nelepí. Pak je znova přendáme do mísy, aby si půl hodiny odpočinulo. Po půl hodině nabereme kus těsta veliký jako pěst. Na válu je rozválíme na placku silnou dva milimetry. Pak krájítkem z těsta vykrojíme obdélníčky veliké asi jako dva prsty. Položíme je stranou. A tak pokračujeme, až všechno těsto proměníme v obdélníčky.
Na oheň postavíme pánev s čerstvým olejem. Když se z oleje začne kouřit, hodíme do vřelého omastku asi patnáct obdélníčků, trochu nabobtnají. Barví se, až mají barvu zvadlého listí. Vyjmeme je drátěnou lopatkou. Položíme je na deset vteřin na ubrousek, aby z nich omastek skapal. Pak je dáme na mísu, posypeme je krystalovým cukrem smíchaným s trochou skořice. A když naplníme těmito usmaženými a pocukrovanými obdélníčky celé tři mísy, můžeme skřížit ruce a s pohledem na plné tři mísy říci: tohle je alespoň levné cukroví!
Koblihy
Do mísy rozbijeme dvě vejce, rozkvedláme je se sklenicí studeného mléka, přidáme 30 gramů kvasnic promísených s trochou mléka. K této tekutině přisypeme trochu soli, 100 gramů rozpuštěného vlažného másla a 400 g mouky.
Mouku přisypáváme po troškách, při čemž stále mícháme vařečkou. Přestaneme přidávat mouky, když těsto je asi jako řídký tmel. Toto těsto pak po deset minut mícháme a šleháme vařečkou. Při tomto způsobu míchání podrtíme všechny chuchvalce a zejména dobře promícháme kvasnice s těstem. Pak pokryjeme těsto ubrouskem a postavíme mísu s těstem blízko kamen nebo ústředního topení, těsto nakyne a naplní celou mísu. V té chvíli se dáme do přípravy koblih.
V pánvi rozpálíme olej. Malou lžící nabereme kouli těsta. Prsty ji odlepíme ze lžíce. Odlepí se celkem lehce. Hodíme ji do vřelého omastku. Plave skoro na hladině Tak to uděláme dvanáctkrát. Dvanáct koblih se peče pět až šest minut. Nejdříve trochu nabobtnají, pak se nafouknou zhnědnou a sami se obracejí. Když mají barvu světlého mahagonu, sebereme je drátěnou sběračkou, necháme je odkapat a posypeme je vanilkovým cukrem.
Dělám koblihy vždy po dvanácti naráz. Obyčejně jich udělám 36 až 39, A 39 to je moc dobrý výsledek.
nahoru
ZPĚT do "Radio Cuisin"HOME