Vánoční vaření Nigelou - první část: PŘEDKRMY A LEHKÁ JÍDLA

Nigella LawsonTento specielní televizní program "Chrismas Bites" byl poprvé vysílán 4. prosince 2001 v Anglii a u nás o vánočních svátcích 2002 na kabelové TV-stanici "Spektrum". Recepty, které v tomto pořadu nabízí Nigella jsou jednoduché, praktické a nepřispívají k pocitu napětí, který tento čas vánočních příprav často přináší. Naše tradiční vánoční jídlo se od anglického liší (je více striktně omezeno na některá jídla). Zde jsou však recepty použitelné po celý rok. Pro Nigellu představují Vánoce již poslední událostí, kdy se vaří skutečně tradiční domácí jídla i v Anglii. Na druhé straně je to jediné období v roce, kdy nemusíme přemýšlet co máme uvařit. Vánoční jídla jsou také nejlepším druhem potravy, protože jsou zde jde o řádné, léty prověřené a neokázalé domácí vaření. Také slavení těchto svátků není pouhou formalitou, ale prezentují naši starost o přátele a rodinu, kteří mají dobrý vztah k jídlu a těší se na něho. Recepty v seriálu byly rozděleny do tří kapitol:

PŘEDKRMY A LEHKÁ JÍDLA - HLAVNÍ JÍDLA - DEZERTY A SLADKOSTI

PŘEDKRMY A LEHKÁ JÍDLA
(Insalata Di Rinforso - Čočková polévka s kaštany - Kořeněné krevety)

Insalata Di Rinforso - Neapolský vydatný salát
Suroviny pro 8 porcí:
  • 4 lžíce soli
  • 1 hlavička květáku roztrhaná na jednotlivé růžice
  • 700ml bílého vinného oleje
  • 1 lžička semínek fenyklu
  • 4 stroužky česneku bez slupek ale vcelku
  • 3 stonky celeru nakrájené na 2 cm kousky
  • 300 g cibulek zbavených slupek před ponořením do horké vody peeled after soaking in hot water
  • 2 žluté papriky, bez semíbek, nakrájené na 2 cm proužky
  • 2 červené papriky, bez semínek, nakrájené na 2 cm proužky
  • 1 hlavičky fenyklu, na plátky
  • 6 červených chilli vcelku
  • 200 g oliv černých zelených nebo jejich směsi
  • 2 lžičky kaparů
  • svazeček zelené petrželky, nasekané
    Na dresink pro salát (varianta 1):
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a pepř
    Na nálev na naložení (varianta 2):
  • šálek bílého vinného octa
  • šálek olivového oleje (nemusí být panenský)

  • Postup přípravy
    V Neapoli připravují o Vánocích tzv. "insalata di rinforso" ("vylepšený salát"), což je výborný osvěžující salát z konzervované zeleniny. Dodá ostatnímu jídlu na talíři ten správný říz a křehkost. Neděste se představy zavařování je to neuvěřitelně jednoduchý postup.
    Do kastrolu s vroucí vodou (asi 4 litry) osolenou 2 lžícemi soli hodíme ružičky natrhané z jednoho květáku.Vaříme je dokud nejsou, jak říkají Američané "křehké jako lupínek". To bude trvat asi 5 - 8 minut. Pak květákové růžičky vyjmeme a ihned je vhodíme do misky s ledovou vodou, aby i nadále zůstaly chrupavé a nekontrolovaně se nepřevařily - tj. "nedošly".
    Odlejeme z hrnce asi polovinu horké vody po květáku a přidáme 700 ml bílého octa, pár lžíc soli, fenykl a stroužky česneku.
    Přivedeme k varu a přidáme nakrájenou cibuli a stonky celeru, plátky fenyklu, papriky bez jader a chilli papričky. Všechno povaříme asi 10 minut. dokud to opět není jako "křehký lupínek". Zelenina by měla být stejně uvařená jako květák. Všechnu zeleninu scedíme a teď přichází poslední část: dochutíme olivami - zelenými, černými nebo obojími. Když tam dáme olivy tak přidáme kapary, a najednou . . . jako bychom se octli v Itálii. A ještě přidáme trochu vitaminu C, v zimě tolik potřebného: petrželku.
    Teď to můžeme jíst jako salát (varianta 1), ale v tom případě ještě potřebujeme nějakou zálivku.
    K tomu smícháme vinný ocet s olivovým oleje (1 : 2 obj.) a šleháním promícháme. Zeleninu zálivkou přelijeme a raději to promícháme důkladně rukama.
    Ochutnáme . . ., je to tak lahodné! Něco mezi čerstvou a nakládanou zeleninou a bude to dobré třeba jen s pečeným kuřetem, ale hodí se k čemukoliv. Jakmile tento salát ochutnáte budete mít pro něj slabost.
    Nejlepší na tom je, že si ho můžeme také dát do sklenic (varianta 2), kde vydrží i přes Vánoce.
    Připravíme si sklenice (1 litrové) a naplníme je až po okraj zeleninou a zalijeme nálevem. Na ten je potřeba jen vinný ocet a olej podle rozpisu - tj objemově 1 : 1.
    Víme, že nakládat a zavařovat v zimě není obvyklé, ale byla by to škoda o to přijít a je uklidňující, když máme tyto laskominy vedle sebe pěkně v komoře na poličce.
    nahoru
    Čočková polévka s kaštany (Lentil and Chestnut Soup)Suroviny pro 4 - 6 porcí:
  • 250 g červené čočky
  • 225 g uvařených kaštanů nebo 240 g kaštanů vakuově konzervovaných
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 1 řapík celeru
  • 1 mrkev
  • 1 malou cibuli
  • 1 pórek
  • 2 lžíce olivového oleje nebo jiného tuku (máslo, stolní )
  • čerstvá petrželka, nasekaná
  • 150ml smetany na šlehání

  • Postup přípravy:
    Pokud se mně ososbně týká tak nejlepší částí Vánoc jsou drobnosti. Vážně nevím proč všichni tak zmatkují. Já miluji ten uklidňující pocit, že mám dům plný jídla připraveného k okamžité konzumaci. Stejně se nám nechce vařit něco velkého každý den a fajn na tomto období je, že ani nemusíme, protože je vždycky něco k jídlu v ledničce. Stačí pak jen přidat jednu věc, třeba dobrý horký pudink nebo nějaký lehký předkrm a je to.
    Třeba tato polévka je skutečná jistota. Poprvé jsem ji jedla před lety na Capri a tamější lidé ji již dávno vyškrtli ze svého jídelníčku, ale já ji vařím pořád.
    Jemně nakrájenou cibulku, pórek, mrkev a celer (případně rozmixované) lehce osmahneme do měkka na pánvi na tuku. Pokud máme doma husí sádlo tak ho použijeme na zjemnění zeleniny místo oleje. Až bude zelenina měkká přidáme červenou čočku a pořádně ji smícháme se zeleninou. Pak přidáme vývar - zeleninový bujón nebo může být i jakýkoliv jiný. Teď to musíme vařit asi 30 minut, dokud to nezačne být tekuté a nevytvoří se z toho taková krásná smetanová kaše.
    Přidáme kaštany a dusíme dalších 20 minut a během dušení podle potřeby přiléváme vodu. Kaštany jsou měkké a to znamená, že se v polévce snadno rozpustí. K tomu stačí tak nanejvýš 10 minut. Jakmile změknou mohou jít se vším do mixeru, kde z nich vznikne nádherná sametová emulze.
    Na talíři polévku pokapeme (pošněrujeme) smetanou a posypeme petrželí.
    Tato polévka nemusí být žádný první chod dlouhatánské večeře, ale je to příjemné uklidňující jídlo.
    Báječná věc na polévce je, že ji můžete udělat velký kotel a pak jíst ji sami, kdy chceme a kdykoliv chceme. Když chceme pokrm podávat rodině, tak ji jen přihřejeme a posypeme petrželkou a pošněrujeme na povrchu smetanou.
    nahoru
    Kořeněné krevety (Hot Spiced Prawns)
    Suroviny pro 6 - 8 porcí:
  • 1 kg tygřích krevet bez skořápek
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 jarní cibulky na sekané
  • 3 řezy z cibule, na proužky
  • 2 tlusťoučké stroužky česneku nakrájené na tenké proužky
  • 1 cm kořene zázvoru oloupaného a nakrájeného na tenké proužky
  • 75 ml sherry
  • sůl podle chuti

  • Postup přípravy:
    Ohřejeme olej ve velké pánvi a vhodíme do ní cibulku, česnek a zázvor. Intenzivně mícháme až cibulka zesklovatí.
    Potom přihodíme krevety a zamícháme.
    Zakryjeme pánev a necháme dusit něco kolem 5 minut, odstraníme poklici a přidáme sherry. Znovu mícháme a zakryjeme poklicí a vaříme dokud nejsou krevety veskrze hotové tj, sklovité i ve středu tělíčka.
    Ochutnáme a ochutíme solí je-li třeba.
    Vše přemístíme na velkou mělkou mísu a neseme na stůl.
    nahoru
    O AUTORCE 1. díl - PŘEDKRMY A LEHKÁ JÍDLA 2. díl - HLAVNÍ JÍDLA 4. díl - DEZERTY
    HOME
    [CNW:Counter]