- je již proslulou tváří v kulinářském světě. Tento talentovaný kuchař vaří již tři roky v proslulé restauraci "River Café" v Londýně. Restaurační provoz a vaření má v krvi, neboť jeho rodiče vlastní úspěšnou hospodu "The Cricketers" v Cambridge. Jamie tam prožil mládí a zde také vyrůstal. Již v osmi letech prý malý Jamie loupal rajčata a přebíral hrách s ostatním personálem. V jedenácti letech uměl nakrájet zeleninou na tenké "julienne" - proužky, jako málo kdo. Když dosáhl 16 let navštěvoval tři roky prestižní školu "Westminster Catering College", kde formálně ukončil své vzdělání.
Po absolvování pracoval pod Antoniem Carlucciem v "Neal Street Restaurant" a když odešel do zmíněné River Café působil pod dohledem Rose Gray a Ruth Rogers. Italský vliv na jeho vaření je zcela zřejmý - používá hodně bylinek, olivového oleje a vaří jednoduché a kořeněné pokrmy. Po krátkém vystoupení v televizním dokumentu pojednávající o této restauraci, byl hned následující ráno telefonicky kontaktován zástupci pěti špičkových britských televizních producentů. Společnost "Optomen Television" s ním natočila téměř přes noc první sérii neskutečně úspěšného televizního seriálu s názvem "Naked Chef". Tento seriál je i u nás periodicky vysílán na kabelové stanici "Spektrum" pod názvem "Šéfkuchař bez čepice".
Diváci jsou plně vtaženi do jeho světa. Projíždějí s nim na skůtru Londýnem, nakupují na tržnicích, v obchodech a účastní se večírků, které pořádá pro své přátele a to vše je podbarveno příjemně dráždivou rokenrolovou hudbou. V souběhu s tímto seriálem vyšla kniha se stejným názvem "The Naked Chef". Byla publikována nakladatelstvím "Hyperion" a držela se v Británii na prvním místě v žebříčku bestsellerů po celých 10 týdnů. Také v zahraničí jsou jeho knihy velmi oblíbené, čemuž odpovídá i jejich cena. Po uvedení první serie vyšla v Anglii druhá kniha "Return of the Naked Chef". Poté co se oženil se svou dívkou jménem Jool pracoval na třetím a seriálu s názvem "Happy Days with the Naked Chef". Stal se také televizním showmanem v televizních pořadech za přítomnosti publika. Jamie je gastronomickým poradcem časopisu "British GQ magazine" a píše pravidelný sloupek do "Saturday Times Magazine" a má svůj fan-klub. Je také poradcem v "Monte’s in Knightsbridge", kde spolupracuje se svým přítelem Benem.
Jamieho způsob vaření je v souladu s britskými tradicemi a zvyklostmi. Proto byl v roce 1999 pozván do Downing Street číslo 10, kde připravoval oběd pro britského premiéra Tony Blaira, když hostil italského premiéra. Jak napsal zpravodajský server "Ananova", osmadvacetiletý kuchař řád MBE (Member of the British Empire) dostal za své služby v pohostinství. Ocenění přišlo krátce poté, co se Jamie Oliver ujal skupiny sociálně znevýhodněných mladíků a udělal z nich kuchaře ve své nové restauraci Fifteen. "Jsem velice potěšen, je to úžasné," komentoval ocenění Oliver a zažertoval: "Znamená to, že už nebudu muset platit za parkování? Ne, vážně, jsem opravdu poctěn." Jamie miluje těstoviny a rád peče chléb. Hraje na bubny se svými kamarády ze školy ve skupině nazvané "Scarlet Division". Je ženatý a se svou ženou často jezdí kolem Londýna na motocylu.
V České republice byly na pultech knihkupectví k dostání dvě knihy Jamieho v češtině, díky slovenskému nakladatelství Spektrum Grafik a.s. Po prvním díle "Šéfkuchař bez čepice" se objevil na vánočním trhu 2003 druhý díl nazvaný "Šéfkuchař bez čepice se vrací" (284 stran). Na záložce této knihy jsem našel autorův vzkaz: "Tahle knížka pojednává výhradně o domácím vaření, nenajdete v ním časově náročné ani vysilující recepty. Je doslova naditá jednoduchými předpisy a používají se v ní pouze snadno dostupné suroviny. Mým heslem je maximální chuť, při vynaložení minimální námahy. Chci vás naučit jediné - buďte sami sebou. Klidně dělejte změny, klidně občas chybujte. Ale především si nechte chutnat!"
Na internetu najdeme hodně stránek, pojednávající o tomto mladém a velmi úspěšném muži. Najdete je zadáním hesla Naked Chef, nejlépe do okénka hledače Google.