Vaříme s Billem - recepty z šestého dílu TV seriálu
Na televizní kabelové stanici "Spektrum" zařadili začátkem března 2005 do programu poprvé šestidílný gastronomický seriál "bills food" s Billem Grangerem, v českém překladu je uváděn s názvem "Vaření s Billem". Zaznamenal jsem pro DDK recepty pokrmů uvedené ve tomto šestém dílu nazvaném:

DLOUHÉ HORKÉ DNY

(Kuřata marinovaná v koriandru s okurkovou přílohou - Salát z grilovaných chobotniček - Třešňový koláč -
Kokosový chlebíček - Glazovaná šunka - Salsa z manga - Salát z lusků cukrového hrášku -
- Meruňkový koláč naruby)
Podle Billa je Sydney dokonalé místo na grilování ať už chcete strávit den na pláži, stavět hrady z písku, sbírat mušle, ať už na párty u bazénu. Sydney je přímo stvořené pro dlouhé horké dny strávené u jídla a pití někde venku. Když Bill jí venku drží se tří pravidel: jídlo musí být lehké, snadno přenosné a hlavně dobré. Domnívá se, že australštější jídlo než maso na grilu už ani neexistuje. Nepotrpí si na formality a co je neformálnějšího, než jíst venku. Ale i grilování se změnilo. Někomu se může zdát až moc trendy, ale mu se to docela líbí. Dnes bude grilovat po asijsku: "kuře marinované v koriandru", "salát z grilovaných chobotnic" a nakonec připraví "třešňový koláč". Proti grilované klobáse nic nemá, neboť při trochu fantazie přípravy může být i její grilování legrace. Toto kuře s koriandrem je hrozně jednoduché. Připravíme marinádu z limetky, koriandru, česneku a pepře po které bude kuře krásně vonět. To je klasická thajská marináda na grilování. V Bangkoku jsou stánky s grilem na každém rohu. Když tam byl, chodil kolem nich každý den a byla to taková dobrota, že na to musí stále vzpomínat. Tahle kombinace je fantastická - koriandr s česnekem. Tuto marinádu miluje, neboť strašně krásně voní. Pro grilování kupuje kuřata z chovu ve výběhu, neboť mají lepší chuť. Klidně můžeme použít jenom stehna, protože prsíčka se na grilu moc vysušují.
Kuřata marinovaná v koriandru s okurkovou přílohou - Coriander chicken with cucumber relish
Suroviny:
  • 2 malá kuřata z volného výběhu o váze asi 1,2 kg/ks
    Na marinádu:
  • 1 kytička koriandru, nasekaná nahrubo
  • 1 lžička černého nebo zeleného pepře
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2-3 stroužky česneku, podle chuti
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 60ml olivového oleje
    Na okurkovou přílohu:
  • 125ml (1/2 šálku) vinného octa
  • 115 g (1/2 šálku) práškového cukru
  • 1 okurka, po délce na čtvrtiny a jemně nakrájená na plátky
  • 2 červené asijské šalotky nebo 1 červená cibule, nakrájená najemno
  • 1 velká červená chilli paprička, bez semen, nakrájená na tenké plátkyNa ozdobení:
  • koriandrové lístky
  • limetkové čtvrtky
    Postup přípravy:
    Příprava marinády:
    Nahrubo nasekáný svazek koriandru nejdříve dobře propláchneme, bývá totiž plný písku. Pak ho hodíme do mixeru nebo hmoždíře, vymačkáme k němu šťávu z limetek, které nejdříve poválíme, aby pustily co nejvíc šťávy. Bylinky se nemusí zpracovávat v mixéru, ale je to lepší, konzistence marinády bude pak podobná pestu. Ještě přidáme stroužky česneku, kuličky pepře, který se beztak rozdrtí v mixéru, ochutíme mořskou solí a přilijeme olivový olej, asi tak 3 lžíce až půl šálku, aby se vytvořila hladká pasta. Mixujeme a pokud by se z toho pasta neudělala, přidáme olej.
    Příprava, marinování a pečení kuřete:
    Vystřihneme z kuřat páteř, otevřeme je a vyrovnáme na placičku zatlačením dlaní. Odřízneme prsní kost a pak je rozpůlíme a ještě tlakem co nejvíce zploštíme, aby se rychleji grilovala. Kdybychom je položili na gril jen tak, nedalo by se jimi dobře otáčet, proto je vyztužíme propíchnutím napříč špejlí, kterou jsme předtím 30 minut až 1 hodinu namáčeli, aby neshořely. Kuřata ještě nařízneme - jednak se rychleji propečou a také lépe nasáknou marinádou. Bude stačit pár zářezů na stehnech a několik ještě na prsíčkách. Kuřata potřeme marinádou a důkladně ji do masa vetřeme, promasírujeme z obou stran, aby byly celé marinádou pokryty. Pak je vložíme do mísy, zakryjeme fólií a zaneseme do chladničky marinovat. Čím déle marinádu na kuřeti necháme, tím lépe, asi tak dvě hodiny by mohly stačit. Jestli chceme mít jistotu, že budou kuřata na grilu dobře propečená, můžeme je hodit ještě hodinu před tím doma na 25 minut do trouby a pak je na grilu jen dokončit. Budou chutnat po uhlí a nikdo to nepozná. Kuřata na grilu asi děláme 6-8 minut z každé strany (případně alternativně v troubě 30 až 35 minut při 220°C), pak již hotové je dochutíme troškou mořské soli a limetkovou šťávou. Teď jsou porce nádherně křupavé a šťavnaté. Hotová kuřata odstraníme z grilu a podáváme s okurkovou přílohou, s půlměsíčky limetky a ještě ozdobené snítky zeleného koriandru. Budeme je podávat i s okurkovou přílohou, která se k vůni grilovaného kuřete dokonale hodí.
    Příprava okurkové přílohy:
    Na pánvičku vložíme ocet a cukr. Kapalinu svaříme na středním ohni než se cukr rozpustí. Pak nakrájíme jednu okurku rozdělenou po délce na čtvrtky, dále červenou chilli papričku a pár asijských šalotek nebo červenou cibuli. Nasypeme vše do mísy a přelijeme octovou zálivkou a zamícháme. Ocet a cukr dají kuřeti nádhernou sladkokyselou chuť. Mimo kuřat vezmeme sebou na pláž ještě nějaké limetkové čtvrtky a pár snítek koriandru na ozdobení.
    nahoru
    Ke kuřeti uděláme i salát s chobotnice. Chobotnice jsou rychle hotové. Dnes je uděláme s thajskou příchutí. Smícháme je se salátem z máty, hlávkového salátu, koriandru a s dresinkem z limetkové šťávy, cukru, chilli a česneku. Salát je rychle hotový a tak, že je dobrý ke grilování v přírodě. Dětem jsme namluvili, že chobotnice jsou mořská slanina.
    Salát z grilovaných chobotniček
    Suroviny:
  • chobotničky
    Na dresink:
  • máta
  • cukr
  • 1 chilli paprička
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/4 šálku rybí omáčky
  • 1/4 šálku limetkové šťávy
    Postup přípravy:
    Chobotničky na grilování předem připravíme doma, abychom se s tím nemuseli trápit na místě. Nemusíme brát sebou žádný olivový olej, ale doma polijeme chobotničky extra panenským olejem a osolíme a opepříme.
    Na dresink roztlučeme v hmoždíři dva kořeny koriandru s několika stroužky česneku a jednou chilli papričkou. Když nemáme hmoždíř nakrájíme je najemno na prkýnku. Přidáme hnědý cukr, stejné množství rybí omáčky a limetkové šťávy a dobře zamícháme. Teď už zbývá jen chobotničky grilovat tak, aby na povrchu křupaly a uprostřed byly šťavnaté a jemné. Hotové chobotnice přidáme ke koriandru mátě a salátu a přelijeme dresinkem.
    nahoru
    Bill se dále svěřuje, že nám nebude lhát a většinou koupí na piknik něco v obchodě, třeba dort, koláč. Když má ale čas, rád upeče třeba tradiční třešňový koláč sám. Listové těsto kupuje zmrazené v supermarketu a upřímně si myslí jestli ho děláme doma sami, tak není v našem životě něco v pořádku. Když budeme mít štěstí, seženeme i čerstvé listové těsto a nebo dokonce těsto už vyválené na pláty.
    Třešňový koláč - Rustic Cherry Tart
    Suroviny:
    Suroviny:
  • 1 balení listového těsta
    Na náplň:
  • 3/4 šálku mletých mandlí
  • 75 g změklého másla
  • 1/3 šálku moučkového cukru
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 2 vaječné žloutky
    Na povrch koláče:
  • ovoce: třešně aj.
    Postup přípravy:
    Listové těsto necháme rozmrazit a zatím udělíme náplň ze mletých mandlí a másla, které necháme změknout na sluníčku nebo v mikrovlnce. Dále přidáme moučkový cukr a trošku vanilkového extraktu. Začneme míchat třeba v kuchyňském robotu, ale než bychom ho složili a následně vyčistily raději to zaděláme ručně. Pozor máslo musí být měkké. Do zadělané směsi přidáme vaječné žloutky a mícháme a mícháme, až je těsto lesklé a o několik odstínů zesvětlá. Listové těsto rozválíme do obdélníka a položíme na plech. Odřízneme pár milimetrů listového těsta od krajů, aby se pak hezky nafoukly. Rovnoběžně s okraji podél těsta uděláme do povrchu zářezy; díky tomu se okraje při pečení zvednou a náplň nevyteče. Těsto však nesmíme úplně proříznout. Ještě těsto propícháme vidličkou, aby se nevzdouvalo uprostřed. Potřeme je žloutkem, který střed zalepí a okraje se pak zvednou a budou hezky křupavé. Na tomto koláči je nejlepší, že ho můžeme udělat dopředu, před pečením zmrazit a pak je dokonce lepší, protože nevyteče náplň. Bill doporučuje ho vložit vždycky do mrazáku asi půl hodiny před pečením. Teď na těsto natřeme náplň, ale nenatírejme ji až do okraje, protože se sama trochu rozteče. Nahoru pak jednu vedle druhé poklademe vypeckované třešně, které mají v tomto koláči dokonalou chuť, jsou zde přímo fantastické. Koláč budeme péct asi 25 minut při 220 °C. V troubě se listové těsto hezky nafoukne, ale jestli nám již po 15 minutách začne hnědnout stáhneme teplotu na 180 °C, aby se dopekla náplň. A je to.
    nahoru
    Bilovo vyspávání o víkendech patří bohužel minulosti. Když má náladu udělá snídaní do postele. Ze všeho nejraději má kokosový chlebíček do postele, je ideální. V jedné ruce může držet chlebíček a v druhé hrnek s čajem. Vždycky ho peče ze dvou dávek a pak dá jeden bochánek do mrazáku. Když se chlebíček peče, tak se celý dům naplní vůní kokosu, skořice, vanilky a při tom se moc krásně vstává. Z kokosového chlebíčku jsou vynikající toasty, protože když se kokos opeče voní po oříškách Toto je původně karibská snídaně, která se podává s nasolenou rybou. V mrazáku vydrží upečený chlebíček i měsíc. Můžeme ho předtím vždy již nakrájet na krajíčky a zabalit. Když potřebujeme vyndáme krajíčky a na sluníčku se rozmrazí asi tak během 10 minut. Za noviny, čaj a kokosový chlebíček donesený rodině až do postele budeme jistě pochválení.
    Kokosový chlebíček - Coconut Bread
    Suroviny:
  • 2 vajíčka
  • 300 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 350 g (2 1/2 šálku) hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 225 g (1 šálek) moučkového cukru
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 75 g nesoleného másla, rozpuštěné
    Při podávání:
  • máslo a moučkový cukr
    Postup přípravy:
    Přesijeme směs mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru a skořice do mísy. Přidáme strouhaný kokos, který je mnohem lepší než kokosová moučka, pak mléko a vajíčka. Rychle vše zamícháme, ještě přidáme vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Směs nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (21x10 cm) a pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě při 180°C (plyn na stupni 4), nebo až je chléb hotov při zkoušce špejlí. Ponecháme ho na plechu ochladit asi 5 minut a pak vyjmeme na rošt. Chléb podáváme nakrájený na silnější krajíce, opečené, s máslem a posypané práškovým cukrem. Z jedné dávky získáme 8-10 silnějších krajíčků.
    nahoru
    V létě se dá v Sydney nejlépe trávit čas s přáteli na pláži. Občerstvení na párty u bazénu musí být lehké a tak Bill bude dělat prostou glazovanou šunku s mangovou salsou, čerstvým salátem z lusků cukrového hrášku, s červenými sezamovými semínky a meruňkový koláč naruby. Když je horko a vlhko, jí nejraděj venku na pikniku nebo třeba u bazénu a tehdy mu nejvíc chutná právě glazovaná šunka se salátem. Šunku si nejraděj glazuje sám. Toho osmi- až desetikilového macka poleje glazurou a si na půl hodiny šoupne do trouby, dokud nebude krásně křupavý a zlatý. A teď něco k polevě. Obsahuje pomeranč, který se chuťově k šunce moc hodí, je to vlastně tradiční kombinace. Máma mu vždycky dělala vepřové řízky po havajsku s kroužkem ananasu a chutnalo to podobně. Moc nesolíme (šunka je slaná sama o sobě), poleva by měla být hustá, aby dobře držela na masu. Šunku rád připravuje na ven, protože je to jen jeden kus, je vynikající a cestou se nemůže nijak poškodit. Šunku před stažením kůže ozdobně dole dokola nakrájí cik-cak. Je to sice kýč, ale dělal to tak jeho táta a on se přiznává, že je dost sentimentální. Tímhle jídlem se také dobře nakrmí hodně lidí. Když třeba máme jinak obsloužit až 20 lidí, tak je z toho hrozný zmatek a v kuchyni je jak po výbuchu.
    Billova glazovaná šunka - Bill's glazed ham
    Suroviny:
    8 - 10 kg uzená kýta, předvařená podle instrukcí
  • 20-25 celých hřebíčkůNa polevu - glazuru:
  • 1 šálek bílého cukru (1. varianta) nebo 185 g medu (2. varianta)
  • 2 lžíce dijónské hořčice (1. a 2. varianta)
  • kůra ze 2 citrónů (1. varianta)
  • asi 1/4 šálku šťávy z pomeranče (1. varianta)
  • 85g hnědého cukru (2. varianta)
  • 60 ml suchého sherry nebo rumu (2. varianta)
  • 1 lžíce sójové omáčky (2.varianta)
    Postup přípravy:
    Roztok na glazuru připravíme smícháním surovin dle 1. varianty (TV): práškového cukru, dijónské hořčice, citrónové kůry a šťávy z pomeranče; nebo dle 2. varianty: medu, dijónské hořčice, hnědého cukru, sójové omáčky a sherry či rumu.
    V šunce ve spodní části uděláme do kůže cik-cak ozdobné zářezy a tak ji oddělíme od kůže, kterou v následujícím kroku ze šunky odstraníme. Kůži na šunce podebereme prsty a stáhneme; ale pozor nestáhněme ji i se sádlem, to musí na mase zůstat. Obnaženou šunku podélně rovnoběžně po celé délce nařízneme a pak uděláme řezy šikmo z těmto prvním řezům a tím vytvoříme kosočtverce - takový diamantový vzorek. Dáme pozor, abychom nožem nezařízli moc do masa; musíme naříznout jen povrchovou vrstvu tj. tuk. Do středů (nebo do uzlů) tohoto diamantového vzorku zatlačíme vždy jeden celý hřebíček a šunku dáme na pekáč. Na pekáči uzenou kýtu polijeme polevou a vložíme na 1/2 hodiny do trouby předehřáté na 180°C. Šunka je již uvařená, takže pečením chceme dosáhnout pouze karamelové zbarvení a vytvořit na ní lesklou glazuru. Během pečení ji budeme polévat každých 10 minut. Šunku podáváme jenom s pečivem, mangovou salsou a se salátem z cukrového hrášku.
    nahoru

    Salsa z čerstvého manga - Fresh mango chutney
    Suroviny:
  • 3 zralá manga, na plátky
  • 1 malá červená cibule, nasekaná najemno
  • 1 červená chilli paprička, nasekaná najemno
  • mořská sůl a černý pepř
  • případně moučkový cukr na dochucení
  • olivový olej
  • limetková šťáva podle chuti
    Postup přípravy:
    V létě je mango nejsladší a nejlepší, tehdy s ní udělávme salsu. Nakrájíme tři zralá manga a dáme je do misky. nadrobno nakrájíme cibulku a jednu červenou chilli papričku. Salsu dochutíme mořskou solí a černým pepřem, přidáme několik lžic olivového oleje, něco limetkové šťávy a pořádně zamícháme. Občas není mango dost zralé, ale to spraví lžička cukru.
    nahoru

    Salát z cukrového hrášku - Sugar snap Pea Salad
    Suroviny:
  • 2 hrsti lusků cukrového hrášku
  • sójová omáčka
  • merinu
  • černé nebo bílé sezamové semínka
    Postup přípravy:
    Lusky hrášku asi jen 30 vteřin spaříme propláchneme pod tekoucí studenou vodou aby krásně křupal. Pak uděláme velmi jednoduchý dresink. Dáme stejné množství merinu a sójové omáčky a bude úplně bez oleje. Nakonec salát posypeme černým sezamovým semínkem nebo bílým a pořádně zamícháme.
    nahoru
    Podle mě se nikdo na párty u vody nechce moc nacpat, takže k šunce, salse a salátu budeme podávat jen čerstvé houstičky z pekařství až se všichni najedí, zaplavou si a odpočinou určitě přijde chuť na meruňkový koláč naruby. Na něm je nejlepší, že se peče na pánvi, takže se dá také dobře přenášet.
    Meruňkový koláč naruby - Apricot upside down Cake
    Suroviny:
    Na horní vrstvu - polevu:
  • 100 rozpuštěného másla
  • 1 šálek cukru
  • citrónová šťáva, podle chuti
    Na těsto:
  • 100 g másla
  • 1/4 šálku cukru
  • 1 1/4 šálku mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 vajíčka
  • meruňky, rozpůlené
    Postup přípravy:
    Příprava horní vrstvy:
    Připravíme polevu z rozpuštěného másla, cukru a trošky citrónové šťávy, aby máslo s cukrem nekrystalovalo. Svaříme to na ohni až roztok zezlátne, hezky zkaramelizuje. Do pánve s hotovou polevou rozložíme půlky meruněk (můžeme použíti i jiné ovoce nepř. jablka, hrušky nebo i banán). Meruňky k tomu vybereme měkké, ale jen ty, které drží tvar. Rozložíme je na pánvi a klidně to ještě můžeme vylepšit třeba hrstí borůvek nebo malin, pokud je máme.
    Příprava těsta a pečení:
    V míse ušleháme máslo s cukrem, do toho zamícháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Ještě přidáme vanilkový extrakt, mouku, prášek do pečiva a dobře promícháme. Těsto se ještě drolí a tak přidáme polovinu ušlehaného sněhu a těsto zlehčíme. Sníh zamícháváme kovovou lžící! Pak přidáme ještě zbytek sněhu a těsto máme hotové. Na polevu na pánvi nakydáme lžící těsto, protože není řídké. Jestli nám zůstanou mezi kopečky mezery to nevadí, protože těsto se při pečení roztáhne. Koláč na pánvi (bez dřevěného držadla) vložíme na dobu 45 minut do trouby předehřáté na 180°C. Meruňky při tom změknou a zkaramelizují, těsto se zvedne a až se koláč upeče obrátíme pánev a vyklopíme ho na podnos. Polotekutý vršek z meruňkami krásně prosákne těstem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly

    O autorovi 1. díl - Počátky - 2. díl - Den za dnem - 3. díl - Chvíle volna - 4. díl - Dny a noci - 5. díl - Výstřední dny - 6. díl - Dlouhé horké dny
    HOME

    [CNW:Counter]