Pohanková kaše
(Informace výrobce "pohanka loupaná" Lagris Slovakia, říjen 2001)
Pohanka setá - (Fagopyrum esculentum Moench.), se k nám dostala v průběhu středověku z východu, snad v souvislosti s příchodem Maďarů do Střední Evropy. K jejímu většímu rozšíření v naších zemí docházlo od 12. století. V posledních letech získává významné postavení jako tržní plodina a je zaznamenán výrazný zájem o její pěstování i konzumaci. Důvodem je nejen vysoká nutriční a dietetická hodnota semen, natě, ale i skutečnost, že pohanka je vhodná pro pěstování v ekologickém zemědělství. Pohanka jako významný zdroj přírodního rutinu má cenné vlastnosti, z nichž je prokázán posilující účinek imunitního systému, zvýšení pružnosti cévních stěn, regulace krevní srážlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pro diabetiky, pacienty trpící "celiakií" a doporučuje se jako dieta při onemocnění zažívacího ústrojí. Prodává se pohanka loupaná.
Suroviny:
  • 200 g pohanky loupané
  • 500-600 ml vody nebo mléka; podle žádané konzistence kaše

    Postup přípravy:
  • Spařenou pohanku vsypeme do vroucí vody nebo mléka, zamícháme a zabalíme do utěrky a necháme stát 20 minut.
  • Scedíme, necháme okapat, ochutíme a podáváme.

    Poznámka DDK:
    Pohanku loupanou
    - je možno koupit např. od distribuční firmy "LAGRIS SlOVAKIA" s.r.o. ze Zvolena. Výrobce na obalu (375 g) doporučuje např. přípravu těchto pokrmů:
  • Pohanku zavařit do standardní rajské polévky.
  • Pohankový prejt s čočkou - který připravíme, když promícháme doměkka uvařenou čočku (250 g) v nesolené vodě, přidáme přebranou a opraženou pohanku (150 g), jednu nakrájenou středně velkou cibuli, nasekaný česnek, osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou. Vše promícháme v pekáčku vymazaným 60 g tuku nebo oleje a zapečeme při 180°C. Podáváme samostatně s kyselou zeleninou.
  • Pohankový táč - upečeme, když nejdříve připravíme pohankovou kaši (150 g + 400 ml mléka). Přidáme do ní tvaroh (200 g), jogurt (asi 1/2 kelímku), vejce (2 ks), sůl, cukr (2 lžíce) a hrozinky a dobře promícháme. Směs dáme do pekáčku nebo remosky vymazané máslem (40 g) a vysypané strouhankou. Stejnoměrně rozetřeme, pokropíme rozpustěnám máslem (40 g) a zapečeme při 180°C až je povrch dozlatova. formy).
  • Loupaná pohanka - se dá chroupat jako oříšky i nevařená a neopečená, - tak jak to dělali asijští nájezdníci.
    » "Ach krušno byla když nesčetné hordy těch pohanův tatarských vtrhly roku 1240 do Velkopolska, Uher a Slezkem do křesťanské Moravy. Ti dfivoši očí jiskřivých byli samý sval a šlacha a jakoby srostlý se svými oři lesklé srsti. Městysů, vísek plenili - oj - hlad byl po vší zemi. Oni však ne. Majíc svoje zrní zvláštní jakési, dílem pro koně své, dílem pro sebe syrové jedli. Neb drtíce ho kamenem, větrem prohodili a ve vodě uvařené jedli. Ta kaše náramně šla jim k duhu. A místní lid - neznaje jazyka jejich kaši tu po nich nazval pohanskou."«

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]