Slovinská pohanková musaka - Musaka od helde
(Dušan Karpatský: "Jugoslávská kuchyně", str. 108, Avicenum Praha, 1988, zařazeno do DDK při příležitosti vstupu do EU, slovinská kuchyně)

Slovinsko - je malá země na severu Balkánského polostrova s 30 km úsekem Jaderského moře, která patří kulturně a hospodářsky spíše k vyspělé střední Evropě. Až do konce první světové války byla země součástí rakousko-uherské monarchie a tak unikla v 15. a 16. století turecké okupaci. Slovinská republika je pluralitní republika s dvoukomorovým parlamentem s rozlohou 20,2 tis. km2, s téměř 2 mil. obyvatel a hlavním městem Lubljana (325. tis. obyvatel). Republiku obývá 88% Slovinců a úředním jazykem je slovinština. Byla první z republik bývalé Jugoslavie, která roku 1991 vyhlásila nezávislost a dnem 1. května 2004 byla přijata s dalšími kandidátskými zeměmi do EU. Ve slovinské kuchyni byly od pradávna posvátné dvě rostliny: vinná réva a pohanka neboli "ajda" či "hajdina". Pohanka sem přišla prostřednictvím pohanů - Mongolů a stala se do konce minulého století nejtypičtější slovinskou surovinou pro přípravu řady lidových pokrmů (mouka na kaši "močnik", halušky nebo škubánky "žgdance", různé koláče a buchty např. ve směsi s ječnou moukou, "pogaču" se smetanou a vejci aj.) Další slovinskou specialitou jsou "žlikrofi" - taštičky k masitým pokrmům, dále "štruklji" - malé záviny např. s estragonem. Při této slavnostní příležitosti jsem do DDK vybral pohankovou musaku, protože pohanka obsahuje až čtyřnásobek důležitých minerálních látek než pšenice a měli bychom ji do naší kuchyně co nejdříve zase vrátit.

Suroviny:
  • 200 g mletého masa
  • 350 g pohanky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule, nakrájená
  • 200 g čerstvých hub (popř. žampiónů aj.), nakrájených
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek, nasekaný
  • petrželová nať, nasekaná
  • sůl a mletý pepř
  • 200 ml kyselé smetany
  • 1 vejce


  • Postup přípravy:
  • Spařenou pohanku uvaříme zvolna (asi během 15 minut) v osolené vařící vodě.
  • Houby podusíme na trošce másla nebo oleje.
  • Na oleji zpěníme cibuli, přidáme mleté maso, krátce osmahneme ze všech stran, osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme skoro doměkka.
  • Pak vmícháme rajčatový protlak, česnek, petrželku a podušené houby.
  • Vymastíme zapékací nádobu, vložíme do ní polovinu uvařené pohanky, na ni rozprostřeme podušené maso a navrch opět zbytek pohanky.
  • Vejce rozmícháme ve smetaně a vrstvu pohanky zalijeme.
  • Zapékáme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě při 200°C.
  • Podáváme s hlavkovým salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly

    HOME
    [CNW:Counter]