Pohankové placky s mrkvovým salátem
("Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000)
Pohanka setá - (Fagopyrum esculentum Moench.), získává v posledních letech významné postavení jako tržní plodina a je zaznamenán výrazný zájem o její pěstování i konzumaci. Důvodem je nejen vysoká nutriční a dietetická hodnota semen, natě, ale i skutečnost, že pohanka je vhodná pro pěstování v ekologickém zemědělství. Pohanka jako významný zdroj přírodního rutinu má cenné vlastnosti, z nichž je prokázán posilující účinek imunitního systému, zvýšení pružnosti cévních stěn, regulace krevní srážlivosti a obsahu cholesterolu v krvi. Je vhodná pro diabetiky, pacienty trpící "celiakií" a doporučuje se jako dieta při onemocnění zažívacího ústrojí.
Suroviny:
  • 250 g mrkve
  • 150 g mleté pohanky
  • 130 ml vody
  • zakysaná smetana
  • 1 vejce
  • med
  • citrónová šťáva
  • sekané vlašské ořechy
  • majoránka
  • pažitka
  • olej
  • sůl

  • Postup přípravy:
  • Vejce rozšleháme, smícháme s pohankovou moukou, vodou, majoránkou, pažitkou a osolíme.
  • Z pohankového těsta utvoříme placičky a na rozpáleném oleji smažíme po každé straně asi 2 - 3 minuty.
    Příprava mrkvového salátu:
  • Salát připravíme z nastrouhané očištěné mrkve a oloupaného jablka.
  • Přimícháme med a citrónovou šťávu a podle chuti osolíme.
  • Salát přelijeme zakysanou smetanou a posypeme vlašskými ořechy.

    Poznámka DDK:
    Pohankovou mouku
    - pokud ji pro výše uvedený recept neseženeme, můžeme si ji umlet na elektrickém kávovém strojku.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]