Jáhlová slaná kaše
(Jarmila Mandžuková "Pokrmy z luštěnin a obilovin", ZN Brázda 1993 a Eva Šafářová, časopis "Vlasta", 1989)Jáhly - jsou šetrně oloupaná zrnka prosa setého (Panicum Miliaceum L.), což je prastará obilovina všech Slovanů. Před vlastní úpravou jáhly přebíráme, proplachujeme a několikrát spařujeme horkou vodou, abychom je zbavili nahořklé a natrpklé chuti. Jáhly mají vysokou kalorickou hodnotu, značné množství vitamínů skupiny B, hodně železa a fosforu. Můžeme je připravit jako kaši, škubánky, jahelník, nebo jako příkrm dušené obdobně jak připravujeme rýži.
Suroviny:200 g jáhel 1 litr mléka0,75 litru vývaru (lze použít masox)1 - 2 stroužky česneku1 cibulemajoránka4 lžíce strouhaného sýraškvarečkybylinky: petržel, pažitka aj.sůl
Postup přípravy:Přebrané a spařené jáhly zalijeme studeným mlékem, osolíme a pomalu za stálého míchání vaříme asi půl hodiny. Můžeme také použít masox ředěný vodou. Kaši odstavíme a necháme ji zabalenou pod utěrkou 20 minutPak jáhly scedíme a necháme dobře okapat.Na talířích kaši omastíme sádlem a posypanou osmaženou cibulkou případně i česnekem.Pokrm je vhodnou přílohou k pečeným moravským vrabcům. Pokud kaši podáváme samostatně, sypeme ji pěknými škvarečky z vepřového sádla a doplňujeme salátem z kysaného zelí nebo porce na talíři posypeme strouhaným tvrdým sýrem smíchaným s jemně nasekanou petrželovou natí či pažitkou.
Sladkou kaši připravíme, když: - přidáme k pohance uvařené ve mléce jednu lžíci cukru. - na talířích ji pak mastíme rozehřátým máslem a sypeme skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, nebo pracharandou z hrušek. K této kaši chutná také kompot.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME