Jáhlová slaná kaše
(Jarmila Mandžuková "Pokrmy z luštěnin a obilovin", ZN Brázda 1993 a Eva Šafářová, časopis "Vlasta", 1989)
Jáhly - jsou šetrně oloupaná zrnka prosa setého (Panicum Miliaceum L.), což je prastará obilovina všech Slovanů. Před vlastní úpravou jáhly přebíráme, proplachujeme a několikrát spařujeme horkou vodou, abychom je zbavili nahořklé a natrpklé chuti. Jáhly mají vysokou kalorickou hodnotu, značné množství vitamínů skupiny B, hodně železa a fosforu. Můžeme je připravit jako kaši, škubánky, jahelník, nebo jako příkrm dušené obdobně jak připravujeme rýži.
Suroviny:
  • 200 g jáhel
  • 1 litr mléka
  • 0,75 litru vývaru (lze použít masox)
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • majoránka
  • 4 lžíce strouhaného sýra
  • škvarečky
  • bylinky: petržel, pažitka aj.
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Přebrané a spařené jáhly zalijeme studeným mlékem, osolíme a pomalu za stálého míchání vaříme asi půl hodiny.
  • Můžeme také použít masox ředěný vodou.
  • Kaši odstavíme a necháme ji zabalenou pod utěrkou 20 minut
  • Pak jáhly scedíme a necháme dobře okapat.
  • Na talířích kaši omastíme sádlem a posypanou osmaženou cibulkou případně i česnekem.
  • Pokrm je vhodnou přílohou k pečeným moravským vrabcům.
  • Pokud kaši podáváme samostatně, sypeme ji pěknými škvarečky z vepřového sádla a doplňujeme salátem z kysaného zelí nebo porce na talíři posypeme strouhaným tvrdým sýrem smíchaným s jemně nasekanou petrželovou natí či pažitkou.
    Sladkou kaši připravíme, když:
  • - přidáme k pohance uvařené ve mléce jednu lžíci cukru.
  • - na talířích ji pak mastíme rozehřátým máslem a sypeme skořicovým cukrem, strouhaným perníkem, nebo pracharandou z hrušek. K této kaši chutná také kompot.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]