Kralík s jarní zeleninou
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 58, Práce Praha, červen 1989, česká kuchyně)
Suroviny pro 4 osoby:1 králík o hmotnosti asi 1200 g100 g slaniny nakrajené na kostičky3 - 4 středně velké mrkve8 jarních cibule1 lžíce hladké mouky1 lžíce rajčatového protlaku100 ml červeného vína200 ml masového vývaru
Na marinádu:100 ml bílého vína1 lžíce octa, nejlépe vinného2 lžíce pikantní hořčice3 lžíce oleje1 špetka tymiánu1 malý bobkový list
Příloha: salát z čerstvé zeleniny (např. hlávkový, ředkvičkový, z mladých listů pampelišky nebo řeřichy)
Postup přípravy:
Marinování králíčího masa:Králíka odblaníme a případně již naporcujeme.Přísady na marinádu promísíme a králičí maso touto směsí potřeme.Vše zabalíme do alobalu a necháme, (nejlépe přes noc) v chladničce uležet.
Další zpracování marinovaného králíka.V hlubší pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpustíme kostečky slaniny, a pak rozpečené škvarečky vyjmeme.Na vypuštěném tuku ze slaniny opečeme ze všech stran naporcovaného králíka dozlatova.Přidáme na kolečka nebo proužky rozkrájenou mrkev a cibulky vcelku.Zeleninu necháme chvíli dusit až dostane trochu barvuPak ji zasypeme moukou a mícháme, až mírně zezlátne.Přidáme rajčatový protlak a ještě chvíli společně dusíme.Zalijeme červeným vínem, zamícháme a přidáme vývar s marinádou i škvarečky vyškvařené slaniny.Zakryjeme pokličkou a dusíme v mírně předehřáté troubě (150°) asi hodinu.Maso je měkké, jakmile jím hladce projede špička ostrého nože.Podáváme se zeleninovými saláty připravené z čerstvé zeleniny nebo její směsi.
ZPĚT do kapitoly
HOME