Kralík s jarní zeleninou
(Alice Pinková: "Receptář ve znamení zvěrokruhu", str. 58, Práce Praha, červen 1989, česká kuchyně)

Suroviny pro 4 osoby:
  • 1 králík o hmotnosti asi 1200 g
  • 100 g slaniny nakrajené na kostičky
  • 3 - 4 středně velké mrkve
  • 8 jarních cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 200 ml masového vývaru
    Na marinádu:
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíce octa, nejlépe vinného
  • 2 lžíce pikantní hořčice
  • 3 lžíce oleje
  • 1 špetka tymiánu
  • 1 malý bobkový list
    Příloha: salát z čerstvé zeleniny (např. hlávkový, ředkvičkový, z mladých listů pampelišky nebo řeřichy)

    Postup přípravy:
    Marinování králíčího masa:
  • Králíka odblaníme a případně již naporcujeme.
  • Přísady na marinádu promísíme a králičí maso touto směsí potřeme.
  • Vše zabalíme do alobalu a necháme, (nejlépe přes noc) v chladničce uležet.
    Další zpracování marinovaného králíka.
  • V hlubší pánvi nebo kastrolu se silným dnem rozpustíme kostečky slaniny, a pak rozpečené škvarečky vyjmeme.
  • Na vypuštěném tuku ze slaniny opečeme ze všech stran naporcovaného králíka dozlatova.
  • Přidáme na kolečka nebo proužky rozkrájenou mrkev a cibulky vcelku.
  • Zeleninu necháme chvíli dusit až dostane trochu barvu
  • Pak ji zasypeme moukou a mícháme, až mírně zezlátne.
  • Přidáme rajčatový protlak a ještě chvíli společně dusíme.
  • Zalijeme červeným vínem, zamícháme a přidáme vývar s marinádou i škvarečky vyškvařené slaniny.
  • Zakryjeme pokličkou a dusíme v mírně předehřáté troubě (150°) asi hodinu.
  • Maso je měkké, jakmile jím hladce projede špička ostrého nože.
  • Podáváme se zeleninovými saláty připravené z čerstvé zeleniny nebo její směsi.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]