Dušený králík na olivách
(Recept od Kateřiny Klepáčkové z Berouna uveřejněný v časopise "Pošli recept", str. 26, červen 2008)
Dušený králik na olivách - je inspirovaný spíše středomořskou nebo lépe řečeno jihofrancouzskou kuchyni. Pro zpestření chutě můžeme při dušení šťávu zalít i červeným vínem a k masu je možno přidat kromě oliv nakonec i oloupaná malá rajčátka (i když tím chuť pokrmu poněkud pozměníme), dále oregáno a tymián.
Králík na olivách-foto zdroj Suroviny pro 4 osoby:
  • 4 králičí stehna
  • olivová olej
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 3 stroužky česneku nasekaného
  • rozmarýn nasekaný nebo rozetřený v hmoždíři
  • 100 ml bílého vína
  • balíček zelených vypeckovaných oliv
  • sůl a pepř
    Příloha: opečené brambory, zeleninová obloha nebo případně bramborová kaše s kompotem.

    Postup přípravy:
  • Na větší pánvi zpěníme na oleji cibuli a česnek, přidáme trochu rozmarýnu a na této olejové směsi orestujeme králičí stehna z obou stran.
  • Maso osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody.
  • Přikryjeme poklicí a dusíme asi 10minut.
  • Podlijeme vodou (nebo červeným vínem) a dále dusíme asi 30 minut, dokud maso není měkké.
  • Přidáme vypeckované olivy a necháme ještě prohřát.
  • Maso podléváme běhen dušeni vodou nebo případně v úvodu doporučeným červeným vínem a to podle potřeby tak, aby se pokrm nepřipálil.
  • Podáváme s opečenými bramborami nebo i bramborovou kaší, obložené zeleninou nebo s kompoty.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]