Dušený králík na olivách
(Recept od Kateřiny Klepáčkové z Berouna uveřejněný v časopise "Pošli recept", str. 26, červen 2008)
Dušený králik na olivách - je inspirovaný spíše středomořskou nebo lépe řečeno jihofrancouzskou kuchyni. Pro zpestření chutě můžeme při dušení šťávu zalít i červeným vínem a k masu je možno přidat kromě oliv nakonec i oloupaná malá rajčátka (i když tím chuť pokrmu poněkud pozměníme), dále oregáno a tymián.
Suroviny pro 4 osoby:4 králičí stehnaolivová olej1 cibule, nakrájená najemno3 stroužky česneku nasekanéhorozmarýn nasekaný nebo rozetřený v hmoždíři100 ml bílého vínabalíček zelených vypeckovaných olivsůl a pepř
Příloha: opečené brambory, zeleninová obloha nebo případně bramborová kaše s kompotem.
Postup přípravy:Na větší pánvi zpěníme na oleji cibuli a česnek, přidáme trochu rozmarýnu a na této olejové směsi orestujeme králičí stehna z obou stran.Maso osolíme, opepříme a podlijeme trochou vody.Přikryjeme poklicí a dusíme asi 10minut.Podlijeme vodou (nebo červeným vínem) a dále dusíme asi 30 minut, dokud maso není měkké.Přidáme vypeckované olivy a necháme ještě prohřát.Maso podléváme běhen dušeni vodou nebo případně v úvodu doporučeným červeným vínem a to podle potřeby tak, aby se pokrm nepřipálil.Podáváme s opečenými bramborami nebo i bramborovou kaší, obložené zeleninou nebo s kompoty.
ZPĚT do kapitoly
HOME