Dušený králičí zadek na houbách s jalovcem podávaný s malými bramboráčky
(Recept poslala Jarmila Hajnová z Kralup, recept byl zařazen do DDK koncem dubna 2009, česká kuchyně)
Dušený králičí zadek dušený na houbách - podávaný s malými křupavými bramboráčky pochází z kuchařské knižečky "Slavné mlsné huby". Je to mnohokrát odzkoušený a v rodině Hajnových oblíbený recept původně inspirovaný receptem z této útlé knížečky od Lenky Filipové. Toto dílko se kdysi ocitnulo ve sběrných surovinách a odtud bylo zachráněno. Zřejmě se jich zachovalo již velmi málo nebo možná, že už žádná. Určitě to zkuste, je to moc dobré a prý nebudeme zklamání. Přirozeně nejlepší je směs čerstvých lesních hub, ale v jinou roční dobu můžeme použít houby, které jsme obezřetně v pozdním létě či na podzim nasbírali a nasušili.
Suroviny:1 králičí zadek50 g slaniny3 cibule, nakrájená150 g čerstvých hub nebo sušených a rozmočených, nakrájených sůl podle chutihrst kuliček jalovce roztlučené nebo rozmačkané120 g tuku
Na bramboráčky-přílohu: 1,4 kg brambor250 g hladké mouky1-2 vejce100 ml mléka 50 g krkonošského pivního sýr, strouhaného1 jablko nastrouhanésůl podle chuti
Postup přípravy:
Příprava králíka:Králičí zadek omyjeme, osušíme a nasekáme na porce, prošpikujeme slaninou, osolíme, posypeme tlučeným jalovcem a opečeme na tuku. Podlijeme vývarem a zvolna dusíme.Asi v polovině předpokládaného času dušení přidáme nakrájenou cibuli, očištěné pokrájené houbyPekáč přikryjeme poklicí a necháme krátce dodusit v troubě; v závěru poklici z pekáče na malou chvilku sundáme a dopečeme dozlatova.
Příprava bramboráčků - přílohy:Mezitím, připravíme menší bramborové placky - bramboráčky poněkud vylepšené přídavkem nastrouhaného sýra a jablka.Syrové brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme, vyloučenou vodu vymačkáme a slijeme. Pak hned přidáme mléko (aby těsto nezčernalo působením kyslíku ze vzduchu), vsypeme mouku, vejce, strouhaný sýr i jablkoVše dobře promícháme a na rozehřátém tuku usmažíme na pánvi více méně malé bramboráčky.Porce králíka podáváme přelitém výpekem s houbami a na taliři obložené křupavými bramboráčky.
ZPĚT do kapitoly
HOME