Dušený králičí zadek na houbách s jalovcem podávaný s malými bramboráčky
(Recept poslala Jarmila Hajnová z Kralup, recept byl zařazen do DDK koncem dubna 2009, česká kuchyně)
Dušený králičí zadek dušený na houbách - podávaný s malými křupavými bramboráčky pochází z kuchařské knižečky "Slavné mlsné huby". Je to mnohokrát odzkoušený a v rodině Hajnových oblíbený recept původně inspirovaný receptem z této útlé knížečky od Lenky Filipové. Toto dílko se kdysi ocitnulo ve sběrných surovinách a odtud bylo zachráněno. Zřejmě se jich zachovalo již velmi málo nebo možná, že už žádná. Určitě to zkuste, je to moc dobré a prý nebudeme zklamání. Přirozeně nejlepší je směs čerstvých lesních hub, ale v jinou roční dobu můžeme použít houby, které jsme obezřetně v pozdním létě či na podzim nasbírali a nasušili.
Kralici zadek na houbách Suroviny:
  • 1 králičí zadek
  • 50 g slaniny
  • 3 cibule, nakrájená
  • 150 g čerstvých hub nebo sušených a rozmočených, nakrájených
  • sůl podle chuti
  • hrst kuliček jalovce roztlučené nebo rozmačkané
  • 120 g tuku
    Na bramboráčky-přílohu:
  • 1,4 kg brambor
  • 250 g hladké mouky
  • 1-2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 50 g krkonošského pivního sýr, strouhaného
  • 1 jablko nastrouhané
  • sůl podle chuti

    Postup přípravy:
    Příprava králíka:
  • Králičí zadek omyjeme, osušíme a nasekáme na porce, prošpikujeme slaninou, osolíme, posypeme tlučeným jalovcem a opečeme na tuku.
  • Podlijeme vývarem a zvolna dusíme.
  • Asi v polovině předpokládaného času dušení přidáme nakrájenou cibuli, očištěné pokrájené houby
  • Pekáč přikryjeme poklicí a necháme krátce dodusit v troubě; v závěru poklici z pekáče na malou chvilku sundáme a dopečeme dozlatova.
    Příprava bramboráčků - přílohy:
  • Mezitím, připravíme menší bramborové placky - bramboráčky poněkud vylepšené přídavkem nastrouhaného sýra a jablka.
  • Syrové brambory oloupeme, omyjeme, nastrouháme, vyloučenou vodu vymačkáme a slijeme.
  • Pak hned přidáme mléko (aby těsto nezčernalo působením kyslíku ze vzduchu), vsypeme mouku, vejce, strouhaný sýr i jablko
  • Vše dobře promícháme a na rozehřátém tuku usmažíme na pánvi více méně malé bramboráčky.
  • Porce králíka podáváme přelitém výpekem s houbami a na taliři obložené křupavými bramboráčky.
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]