Marinovaný králičí hřbet
Králičí maso - je suché, proto jej před přípravou protýkáme velmi často slaninou a dusíme nebo pečeme v přiměřeně velké nádobě, aby se příliš nevysušilo. Často je přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Pro nízký obsah tuku vlastního masa je králíka možno upravit pro všechny diety.
Suroviny:
  • 1 králičí hřbet s kostmi
  • 50 g anglické slaniny, na klínky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule, na měsíčky
  • 200 g rajčat, oloupané, na měsíčky
  • bylinky: nasekaná petrželka, bazalka, tymián (možno použít i sušené)
  • sůl a mletý pepř
  • 2 stroužky česneku, rozetřené
  • 1 bobkový list
    Na marinádu:
  • 1 menší mrkev, na tenká kolečka
  • 1 menší cibule, nadrobno
  • bobkový list a tymián
  • citrónová šťáva nebo ocet
  • 1 lžíce oleje,
    Postup přípravy:
  • Králičí hřbet odblaníme, protkneme klínky slaniny (nejlépe vychlazené - snadněji nám protýkání půjde) a vložíme do misky.
  • Přidáme mrkev, cibuli, koření, citrónovou šťávu nebo ocet, olej a promícháme.
  • Necháme přes noc v chladničce několik hodin odležet; občas maso přeložíme.
  • Do pekáče vložíme plátky slaniny, osolený králičí hřbet a obložíme vše cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka.
  • Dále přidáme nakrájená rajčata, petrželku, česnek a kořením.
  • Přidáme procezenou marinádu a dusíme v troubě v zakrytém pekáči pod poklicí (nebo přikryté alobalem)
  • Po chvilce maso podlijeme vodou a dusíme, znovu až změkne.
  • Krátce před dohotovením poklici (alobal) sejmeme a maso dopečeme do zlatova.
  • Jako přílohu můžeme podávat rýži nebo noky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]