Marinovaný králičí hřbet
Králičí maso - je suché, proto jej před přípravou protýkáme velmi často slaninou a dusíme nebo pečeme v přiměřeně velké nádobě, aby se příliš nevysušilo. Často je přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Pro nízký obsah tuku vlastního masa je králíka možno upravit pro všechny diety.
Suroviny:
1 králičí hřbet s kostmi50 g anglické slaniny, na klínky2 lžíce oleje1 cibule, na měsíčky200 g rajčat, oloupané, na měsíčkybylinky: nasekaná petrželka, bazalka, tymián (možno použít i sušené)sůl a mletý pepř2 stroužky česneku, rozetřené1 bobkový list
Na marinádu:1 menší mrkev, na tenká kolečka1 menší cibule, nadrobnobobkový list a tymiáncitrónová šťáva nebo ocet1 lžíce oleje,
Postup přípravy:Králičí hřbet odblaníme, protkneme klínky slaniny (nejlépe vychlazené - snadněji nám protýkání půjde) a vložíme do misky.Přidáme mrkev, cibuli, koření, citrónovou šťávu nebo ocet, olej a promícháme.Necháme přes noc v chladničce několik hodin odležet; občas maso přeložíme.Do pekáče vložíme plátky slaniny, osolený králičí hřbet a obložíme vše cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka.Dále přidáme nakrájená rajčata, petrželku, česnek a kořením.Přidáme procezenou marinádu a dusíme v troubě v zakrytém pekáči pod poklicí (nebo přikryté alobalem)Po chvilce maso podlijeme vodou a dusíme, znovu až změkne.Krátce před dohotovením poklici (alobal) sejmeme a maso dopečeme do zlatova.Jako přílohu můžeme podávat rýži nebo noky.
ZPĚT do kapitoly
HOME