Králík á la Simone
(Anonym: "Králík mnoha chutí", z časopisu UM, str. 71, 1989)
Suroviny:
1 králík5 lžíc hořčice10 lžic bílého vína5 lžic oleje250 ml smetanypepř a sůl, podle chuti
Postup přípravy:Staženého a očištěného králíka potřeme silně hořčicí a vložíme do pekáče s olejem.Osolíme opepříme a strčíme do horké předehráté trouby na 200°C.Po krátkém opečení masa podlijeme bílým vínem.Zmírníme teplotu a necháme ve středně teplé troubě (160°C) asi hodinu za občasného dozoru péci; pokud je to nutné ještě podlijeme.Když je již maso měkké, vyjmeme králíka z pekáče.Králíka rozkrájíme na porce, které uložíme na teplém místě.Do pekáče nalijeme smetanu, do které seškrabeme připečené okraje a necháme povařit ještě pět minut.Vznikne nahnědlá omáčka, kterou králičí porce na podávací míse nebo talíři polijeme.K omáčce podáváme noky, nebo knedlíky, případně bílou veku.
ZPĚT do kapitoly
HOME