Louisova králičí paštika nejvýbornější
(Anonym: "Králík mnoha chutí", z časopisu UM, str. 71, 1989)
»I proslulí mistři si někdy vážili jídla víc než umění. Slavný francouzský hudební skladatel, spisovatel a kritik Hector Berlioz (1803-1869) byl na obědě u slavné zpěvačky Adeliny Patti (1843-1919). Měl ji napsat něco do památníku. "Mistře, když splníte mé přání, dostanete buď ode mne pusu, nebo od mého kuchaře jeho proslavenou paštiku. Aspoň dvě slova napiště" naléhala Patti. "Dobrá dvě slova," řekl Berlioz a napsal: PŘINESTE PAŠTIKU!«
Suroviny:
  • 1 kg králíka (můžeme použít předek)
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g vepřového bůčku
  • 2 středně velké cibule
  • kořenná zelenina: 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 malého celeru, vše nakrájené nahrubo
  • koření: bobkový list, 2 zrnka nového koření, 4 zrnka pepře, malinko strouhaného muškátovaného oříšku
  • 250 ml bílého vína
  • játra z králíka (může jich být i víc)
  • 2 lžíce koňaku, mužeme vynechat
  • 50 g uzené slaniny na vyložení sklenice
  • sůl

    Postup přípravy:
  • V pekáči na oleji pečeme osolené králíčí maso a bůček na kostkách kořenové zeleniny.
  • Když zelenina zezlátne, přidáme koření, podlijeme vše bílým vínem, pak vodou a dusíme v troubě maso až doměkka.
  • Když je maso upečené, obereme je z kostí a umeleme (umixujeme) se zeleninou a syrovými játry najemno.
  • Přidáme zbylou šťávu a dobře promícháme.
  • Strouhneme trochu muškátového oříšku, popřípadě přisolíme podle chuti a přidáme koňak.
  • Znovu vše dobře promícháme.
  • Spodek zavařovací sklenice vyložíme proužky slaniny, nahoru namačkáme připravenou paštiku; sklenici neplníme příliš vysoko.
  • Nahoru položíme opět slaninové proužky.
  • Víčkem dobře uzavřené zavařenové sklenice sterilizujeme ve vodní lázní nejméně tři hodiny.
  • Uložíme a v případě potřeby, nebo když nás později "honí mlsná " podáváme s chlebem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]