Králik na bílém víně
(Anonym v časopise UM: "Králík mnoha chutí", jaro 1989, francouzská kuchyně)
Suroviny:1 králík domácí100 g uzené slaniny5 malých cibulek1 lžička hladké mouky50 g másla3 lžíce oleje500 ml bílého vína250 g žampionů1 bobkový list, špetka tymiánu, kytička zelené petrželkypepř a sůl
Příloha: bílý chleba, veka
Postup přípravy:Králíka rozkrájíme na kousky.Na litinové pánvi rozehřejeme polovinu másla a olej.Kousky masa na tuku opečeme se slaninou a cibulkou dozlatova. Pokud jsou cibulky větší tak je nakrájíme, malé necháme vcelku.Osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem.Přidáme kytičku petržele, svázanou s bobkovým listem do kytičky a špetku sušeného tymiánu ("bouquet garni"); můžeme ke kytičce přivázat snítku čerstvého tymiánu, pokud ji právě máme.Na velmi mírném ohni necháme pokličkou přikrytého králíka na pánvi dusit ("táhnout") asi jednu hodinu do poloměkka.Přidáme na čtvrtky nakrájené syrové žampiony a jště dusíme asi půl hodiny.Mezitím na talířku rozšleháme vidličkou těstíčko z druhé poloviny másla a lžičky mouky, přidáme do kastrolu na zahuštění šťávy a necháme ještě chvíli povařit do zahuštění kapaliny.Z hotového jídla vyjmeme kytičku petržele a podáváme s bílým francouzským chlebem (bagetou či vekou).
ZPĚT do kapitolyHOME