Králik na bílém víně
(Anonym v časopise UM: "Králík mnoha chutí", jaro 1989, francouzská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 králík domácí
  • 100 g uzené slaniny
  • 5 malých cibulek
  • 1 lžička hladké mouky
  • 50 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml bílého vína
  • 250 g žampionů
  • 1 bobkový list, špetka tymiánu, kytička zelené petrželky
  • pepř a sůl
    Příloha: bílý chleba, veka

    Postup přípravy:
  • Králíka rozkrájíme na kousky.
  • Na litinové pánvi rozehřejeme polovinu másla a olej.
  • Kousky masa na tuku opečeme se slaninou a cibulkou dozlatova. Pokud jsou cibulky větší tak je nakrájíme, malé necháme vcelku.
  • Osolíme, opepříme a podlijeme bílým vínem.
  • Přidáme kytičku petržele, svázanou s bobkovým listem do kytičky a špetku sušeného tymiánu ("bouquet garni"); můžeme ke kytičce přivázat snítku čerstvého tymiánu, pokud ji právě máme.
  • Na velmi mírném ohni necháme pokličkou přikrytého králíka na pánvi dusit ("táhnout") asi jednu hodinu do poloměkka.
  • Přidáme na čtvrtky nakrájené syrové žampiony a jště dusíme asi půl hodiny.
  • Mezitím na talířku rozšleháme vidličkou těstíčko z druhé poloviny másla a lžičky mouky, přidáme do kastrolu na zahuštění šťávy a necháme ještě chvíli povařit do zahuštění kapaliny.
  • Z hotového jídla vyjmeme kytičku petržele a podáváme s bílým francouzským chlebem (bagetou či vekou).

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]