Provensálský králík v balíčku - Lapin paquetes
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 238, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)Králík v balíčku - je speciální recept z nejjižnější oblasti Francie, tolik proslavené provensálské kuchyně. Obecně je tady úprava bílých mas v tzv. "v balíčku" (zabalených ve slanině) oblíbená. Typickými surovinami této kuchyně vedle výborného olivového oleje jsou bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"), které zde všude hojně rostou. Stejným způsobem můžeme připravit i jiná bílá a málo tučná masa (krůtí, králičí aj.)
Suroviny pro 6 osob:1 králík o hmotnosti asi 1200 g12 tenkých plátků soleného bůčku nebo slaniny2 lžíce olivového olejesůl a pepřtymián, majoránka nebo rozmarýn4 cibule4 rajčata
Příloha:vařené brambory
Postup přípravy:Zapneme troubu na necháme předehřát na 180 - 190°CKrálíka rozkrojíme na kousky. Snažíme se oddělit jednotlivé části tak, aniž bychom měli mnoho úlomků kostí.Kousky posolíme, popepříme, posypeme trochou majoránky nebo rozmarýnu a trochou tymiánu.Každý kousek zabalíme do plátku bůčku nebo slaniny a jednotlivé balíčky svážeme provázkem a krátce je opečeme na pánvi v rozpáleném oleji dočervenaPak na zapékací misu dáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozložíme na ni opečené králičí balíčky a rajčata nakrájená na čtvrtky, pokropíme olejem a vložíme do předehřáté troubyPečeme a vytvořenou šťávou čas od času balíčky poléváme. Doba pečení závisí na velikosti a stáří králíka; je třeba počítat s 30 až 45 minutami.Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.
ZPĚT do kapitolyHOME