Provensálský králík v balíčku - Lapin paquetes

(Jana Martinicová: "Francouzská kuchařka", str. 238, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Králík v balíčku - je speciální recept z nejjižnější oblasti Francie, tolik proslavené provensálské kuchyně. Obecně je tady úprava bílých mas v tzv. "v balíčku" (zabalených ve slanině) oblíbená. Typickými surovinami této kuchyně vedle výborného olivového oleje jsou bylinky jemné ("fines herbes") i aromatické ("plantes aromatiques"), které zde všude hojně rostou. Stejným způsobem můžeme připravit i jiná bílá a málo tučná masa (krůtí, králičí aj.)
Provensálský králík v balíčkuSuroviny pro 6 osob:
  • 1 králík o hmotnosti asi 1200 g
  • 12 tenkých plátků soleného bůčku nebo slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • tymián, majoránka nebo rozmarýn
  • 4 cibule
  • 4 rajčata

  • Příloha:vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Zapneme troubu na necháme předehřát na 180 - 190°C
  • Králíka rozkrojíme na kousky. Snažíme se oddělit jednotlivé části tak, aniž bychom měli mnoho úlomků kostí.
  • Kousky posolíme, popepříme, posypeme trochou majoránky nebo rozmarýnu a trochou tymiánu.
  • Každý kousek zabalíme do plátku bůčku nebo slaniny a jednotlivé balíčky svážeme provázkem a krátce je opečeme na pánvi v rozpáleném oleji dočervena
  • Pak na zapékací misu dáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozložíme na ni opečené králičí balíčky a rajčata nakrájená na čtvrtky, pokropíme olejem a vložíme do předehřáté trouby
  • Pečeme a vytvořenou šťávou čas od času balíčky poléváme.
  • Doba pečení závisí na velikosti a stáří králíka; je třeba počítat s 30 až 45 minutami.
  • Podáváme s vařenými brambory nebo rýží.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]