Piemontský dušený králík na paprikách
(Recept z časopisu "Katka - Nejlepší recepty", číslo 8, str. 49, Burda Praha, srpen 2003)
Piemonte (Piedmont; Piedmontese a Occitan: Piemont; francouzsky Piémont) - je jednou z 20 administrativních oblastí Itálie s rozlohou 25,399 km² a s 4.4 milionem obyvatel. Hlavní městem je Turin. Oblast sousedí ze třemí části Alp, zahrnuje horu Monviso (Mont Vis), kde pramení řeka Po (Pád) a kde se do nebes tyčí masiv Monte Rosa. Region Piemonte s Francií, Švýcarskem, italskými regiony Lombardy, Liguria a Aosta Valley. Nížiny Piemonte jsou důležitou zemědělskou oblastí, kde je pěstováno obilí, rýže, kukuřice a vinná réva. Kulinářským centrem Piemontu je městečko Alba, kde rostou nejlepší - podzimní bílé lanýže ("tuber magnatum", ZDE >>> fotografie z pozoruhodného "Truffle festival" v Albě, stojí za to si je prohlédnout!). Produkují zde také renomovaná a opravdu špičková vína jako jsou "Barbera", "Barolo", "Barbaresco" a "Moscato". Dalšími výbornými druhy vín jsou např. "Dolcetto", "Freisa", "Nebbiolo", "Grignolino" a "Brachetto". V oblasti jsou také význačná průmyslová střediska jako je např. Turín (sídlo automobilky FIAT), Biella (textilky, tkaniny a hedvábí), Cuneo (sídlo čokoládovny Ferrero) aj. V únoru 2006 hostil Turín "XX. Zimní olympijské hry" a v roce 2007 studentskou "Universiádu".
Piemontský králík dušenýSuroviny:
  • 4 králičí stehna (asi po 350 g)
  • 2 červené papriky, oloupané a bez semeníků, nahrubo
  • 1 feferonka, bez semínek, na kolečka
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 svazek dobromysly (oregana)
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 ml bílého vína
  • 500 mlů slepičího vývaru

  • Příloha: vařené brambory

    Postup přípravy:
  • Omyté a očištěné stehna králíka osušíme a a potřeme solí a pepřem. V pekáčku rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a stehna na něm z obou stran opečeme a pak vyjmeme.
  • Do pekáčku přilijeme jednu lžící olivového oleje a na něm osmahneme cibuli, česnek a mandle. Přidáme rajčatový protlak, jenom krátce osmahneme a podlijeme vínem. Přidáme slepičí vývar, papriky, feferonku, dobromysl a kapalinu uvedeme do varu.
  • Do pekáčku vrátíme zpět králíčí stehna a pod poklicí dusíme v troubě asi 75 minut. Dochutíme solí a pepřem.
  • Podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka DDK:
    Oloupání paprik
    - můžeme provést dvěma způsoby: a) - opálíme je za otáčení přímo na plameni plynového hořáku kamen. Když slupka paprik zčerná ochladíme je pod studenou vodou a pak oloupeme - nejlépe v PE sáčku, abychom si nenadělali v dřezu nepořádek. b) - strčime papriky položené na plechu do trouby rozehřáté na 250°, kde je necháme dokud na nich nezačnou naskakovat puchýřky. Pak je přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme trochu vychladnout a oloupeme, případně je taky hned ochladíme pod studenou vodou z vodovodu (viz a).


    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]