Králíčí terinka - Terrine de lapin
(Jana Martinicová: "Francouzská kuchyně", str 256, Merkur Praha, 1981)
Suroviny pro terinku o obsahu 1,5 litru:
1 králík o váze 1,5 kg300 g vepřové krkovičky250 g bůčku200 g syrového hřbetního sádla nebo špekusklenička koňaku3 lžíce oleje100 ml suchého bílého vína1 lžička čtvera koření2 lžičky soli1 lžičky tymiánu3 bobkové listytrochu mouky na přilepení pokličky
Postup přípravy:
Králíka malým ostrým, špičatým nožem vykostíme. Snažíme se ho rozsekat tak, aby nevzniklo mnoho úlomků kostí. Vepřové maso a bůček nakrájíme na proužky. Všechno maso dáme do kameninové mísy, osolíme, opepříme, zalijeme vínem, olejem a koňakem. Promícháme a dáme na 6 hodin do chladna, ne však do ledničky. Během této doby obsah nádoby třikrát promícháme. Když začneme dělat terinku, nejdříve umeleme všechny masa z marinády, nejdříve hrubě a pak ještě jednou najemno. Okusíme zda je maso výrazně okořeněné (je to nutné), a přidáme usazeninu z marinády. Terinku (nádobu) vyložíme, včetně dna, tenkými pláty syrového vepřového hřbetního sádla (špeku), které můžeme ještě válečkem vyválet na rovnoměrnější pláty. Naplníme kašovinou, dobře upěchujeme, nahoře zakryjeme plátky sádla a položíme na ně bobkové listy. Pokličku terinky přilepíme těstem z mouky a vody. Dáme na vodní lázeň (3-4 cm ponořené) do trouby rozpálené na 220°C a necháme v troubě 1 a 1/4 hodiny. Po vypnutí trouby ponecháme terinku v pootevřené troubě pomAlu chladnout. Potom sundáme pokličku, na paštiku v terince položíme prkénko, které zatížíme, aby vychladla úplně ponořená ve vlastní šťávě. Podáváme po 48 hodinách.
Poznámka DDK:
Terinka, terrine
- je vlastně jemná kašovina zabalená v tuku podobná paštice či pâte. J to současně název nádoby, ve které se tato speciální masitá směs připravuje. Nádoby na teriny jsou převážně keramické a to jak hranaté, oválné, někdy i kulaté. K nádobě přináleží víko, které zapadá obvodovým výstupkem do žlábku ve spodní části, nádobu utěsňuje, aby neunikaly během přípravy chutě a vůně. Víko nádoby bývá ještě navíc přilepeno tmelem připraveným z mouky a vody.
ZPĚT do kapitoly
HOME