Štědrovečerník králík načerno babičky Böhmové
(Vladimír Böhm, osobní sdělení, zařazeno do DDK v listopadu 2005, česká kuchyně)
Vánoční menu - u Böhmů v Kralupech je zdánlivě podobné většině vánočních pokrmů v Česku - smažený kapr, vepřový řízek a bramborový salát. Tady je nutno však upozornit na změnu. Z dietních důvodů bramborový salát, to jsou pouze vařené brambory ve slupce, nakrájené na kostičky s nakládanou zeleninou "Moravankou", zakápnuté troškou olivového oleje a rozdrobenou jednou suchou feferonkou. Výsledek, dle pana Böhma, překvapuje svou lehkostí, stravitelností a chutností. Ovšem zlatým hřebem štědrovečerního menu je králík načerno s chlebem. Je to rodinná tradice. U Böhmů už vyzkoušeli několik podobných receptů, ale výsledku získaného podle postupu jejich babičky, se žádný nevyrovnal. Doslovný postup, tak jak si ho zapsala na kousek papírku, který je dodnes uchovávaný v rodině jako památka, je popsán níže. Babička nikdy neuváděla množství jednotlivých surovin. Ty přidávala za nepřetržitého ochutnávání a snad v tom je to kouzlo úspěchu. Není snad nikdo, komu by k tomu podávaná, švestková omáčka nechutnala, a to včetně těch, kteří neholdují sladkokyselým omáčkám. Po štědrovečerní večeři se podává ke kávě vánoční cukrové z nichž některé nejoblíběnější jsou uvedeny na stránce DDK: "Vánoční kuchyně paní Marie Böhmové".
Suroviny:
  • králíčí hřbet a přední nohy
  • kořenná zelenina: celer, mrkev
  • 1 cibule
  • bylinky a koření bobkový list, thymián, nové koření, celý pepř
  • sůl
    Do vývaru na černou omáčku:
  • 2 lžíce švestkových povidel
  • nastrouhaný perník
  • sušené švestky
  • 1 lžíce medu
  • loupané mandle
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce cukru (nejlépe vše podle chuti)
  • máslová jíška
    Příloha:: chléb

    Postup přípravy:
    Králíčí porce vložíme do vody s kořennou zeleninou, bylinkami a kořením. Osolíme a vaříme do poloměkka. Přecedíme. Do vývaru s masem přidáme švestková povidla, perník, sušené švestky, med,loupané mandle, citrónovou šťávu, cukr podle chuti a přiměřeně zahustíme máslovou jíškou. Omáčka má být přiměřeně zahoustlá a trochu navinulá. Podáváme s chlebem.

    Obdobné recepty v DDK:
  • Povidlová omáčka ze Severních Čech
  • Povidlová omáčka Anuše Kejřové
  • Černá omáčka ze švestkových povidel
  • Bábinčin bramborový salát s Moravankou
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]