Italský králík marinovaný v červeném víně
(Claudio La Carbonara: Časopis
Apetit - rubrika pro přátele, listopad 2005, italská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:
  • 1 králík asi o váze 2 kg, naporcovaný
  • 2 lahve těžšího červeného vína
  • 3 mrkve
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • kořeni: 3-4 bobkové listy, 3-4 zrnka jalovce, 3-4 hřebíčky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr masového vývaru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 lžíce olivového oleje
  • snítka jalovce nebo rozmarýny na ozdobu (není nutné)

    Postup přípravy:
    Do větší (nejlépe teflonové) pánve vložíme opláchnuté porce králíka a zakryjeme je poklicí. Zde je po dobu 5 až 10 minut bez tuku (teflon) nebo na jeho malém množství prohříváme na mírném plameni. Potom slijeme kapalinu, kterou maso pustí a postup opakujeme; stačí již jen 2 minuty. Znovu slijeme tekutinu a opláchneme maso studenou vodou. Porce králíka vložíme do velké mísy spolu s nakrájenou zeleninou a kořením. Zalijeme vínem a na 24 až 48 hodin uložíme do chladničky.
    V široké pánvi rozehřejeme olej do kterého vložíme marinované porce a krátce je opečeme. Pak osolíme a přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme a občas podléváme vývarem s marinádou. Již měkké porce masa vyjmeme a uložíme v teple. Rozmícháme mouku v trošce teplého vývaru a tuto směs vlijeme do šťávy po králičím mase. Promícháme a krátce povaříme až omáčka zhoustne. Omáčkou zalijeme porce králíka a případně je na talíři ještě ozdobíme zelenou snítkou jalovce nebo rozmarýnu. Podáváme např. s polentou
    Příprava polenty:
    2 litry osolené vody ohřejeme a do ní za stálého míchání přidáváme 250 g kukuřičné mouky na polentu. Vaříme jednu hodinu na mírném plameni, za častého míchání až se vstřebá veškerá voda. Polentu můžeme vykrajovat lžící, nebo ji ještě rozestřít na plech a po vychladnutí nakrájet na řezy, které pak krátce opečeme nebo grilujeme - viz např. další recepty v DDK: "Jak připravit polentu" a "Smažená polenta"

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]