Italský králík marinovaný v červeném víně
(Claudio La Carbonara: Časopis Apetit - rubrika pro přátele, listopad 2005, italská kuchyně)
Suroviny pro 4 porce:1 králík asi o váze 2 kg, naporcovaný2 lahve těžšího červeného vína3 mrkve1 svazek řapíkatého celeru1 cibule4 stroužky česnekukořeni: 3-4 bobkové listy, 3-4 zrnka jalovce, 3-4 hřebíčky2 lžíce hladké mouky1 litr masového vývarusůl a pepř na dochucení2 lžíce olivového olejesnítka jalovce nebo rozmarýny na ozdobu (není nutné)
Postup přípravy:
Do větší (nejlépe teflonové) pánve vložíme opláchnuté porce králíka a zakryjeme je poklicí. Zde je po dobu 5 až 10 minut bez tuku (teflon) nebo na jeho malém množství prohříváme na mírném plameni. Potom slijeme kapalinu, kterou maso pustí a postup opakujeme; stačí již jen 2 minuty. Znovu slijeme tekutinu a opláchneme maso studenou vodou. Porce králíka vložíme do velké mísy spolu s nakrájenou zeleninou a kořením. Zalijeme vínem a na 24 až 48 hodin uložíme do chladničky.
V široké pánvi rozehřejeme olej do kterého vložíme marinované porce a krátce je opečeme. Pak osolíme a přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme a občas podléváme vývarem s marinádou. Již měkké porce masa vyjmeme a uložíme v teple. Rozmícháme mouku v trošce teplého vývaru a tuto směs vlijeme do šťávy po králičím mase. Promícháme a krátce povaříme až omáčka zhoustne. Omáčkou zalijeme porce králíka a případně je na talíři ještě ozdobíme zelenou snítkou jalovce nebo rozmarýnu. Podáváme např. s polentou
Příprava polenty:
2 litry osolené vody ohřejeme a do ní za stálého míchání přidáváme 250 g kukuřičné mouky na polentu. Vaříme jednu hodinu na mírném plameni, za častého míchání až se vstřebá veškerá voda. Polentu můžeme vykrajovat lžící, nebo ji ještě rozestřít na plech a po vychladnutí nakrájet na řezy, které pak krátce opečeme nebo grilujeme - viz např. další recepty v DDK: "Jak připravit polentu" a "Smažená polenta"
ZPĚT do kapitolyHOME