Maltský dušený králík (Casseroled Rabbit)
(Maltská kuchyně, zařazeno při příležitosti vstupu země do EU v květnu 2004)
Malta - leží mezi pobřežím Afriky a Sicílií, uprostřed cesty mezi Gibraltarem a Suezem. Na několika malých ostrůvcích, z nichž největší jsou Malta, Gozo (maltsky Ghawdex) a Comino (Kemmuna), se zde rozkládá Maltská republika. Je pluralitní republikou s jednokomorovým parlamentem, s rozlohou 316 km2 s 397 tisíci obyvateli. Hlavní město je Valletta, území je administrativně děleno na 6 regionů s 60 obcemi, měnou je maltéská lira (Lm) = 100 centů, úředním jazykem angličtina a maltský jazyk. Nezávislost republika získala 21. září 1964. Do EU byla přijata spolu s ČR dne 1. května 2004. V Evropském parlamentu má 5 poslanců a v Evropské radě 4 poslance. Na život a zvyklosti obyvatel působil vliv arabský a italský resp. sicilský. Dvě nejpopulárnější jídla na ostrově Malta jsou králík a sezónní ryba zvaná Lampura. Při této slavnostní příležitosti si všimneme jen přípravy králíka, který je i nám více dostupný. Králík je na ostrově připravován smažený nebo dušený v hrnci (casserol) a je podáván se špagetami. Toto dušené jídlo je pravidelně podáváno během tradičního lidového festivalu na počest sv. Petra a Pavla - "Mnarja" - organizovaného v "Buskett Gardens" v noci ze dne 28. na 29. červen. Jen pro úplnost se zmíním, že Lampuka je ryba z čeledi Characidae, druh podivně vypadajícícho mečouna anglicky zvaného dorado". Je v období svého hojného výskytu v pozdním podzimu velmi žádaná a připravovaná různými způsoby, při čemž snad nejžádanější je v koláčí zvaném "Lampuki Pie".
Suroviny pro 4 porce:
1 králík na rozdělený na porce, včetně jater s srdce(500 g bůčku na kousky - nemusí být)2 nakrájené mrkve
120 g uvařeného hrášku2 cibule, nakrájené4 stroužky česneku2 bobkové listy thymián případně jiné oblíbené voňavé bylinky1 kostka polévkového vývarukořeněná mouka solí a pepřem500 ml červeného nebo bílého vínaolej na smažení
Příloha:: omáčka se špagetami, králičí maso s osmaženými bramborovými lupínky
Postup přípravy:
Porce králíka obalíme v osolené mouce s pepřem a osmahneme na cibulce dohněda. Pokud použijeme i nakrájený bůček osmahneme ho spolu s králíkem. Pak do hrnce přidáme česnek a mrkev. Po chvilce přilijeme víno, přidáme do kapaliny polévkovou kostku, bobkový list s bylinkami. Dusíme doměkka asi tak 1 hodinu. Doba se řídí podle toho jak je králík starý. K již měkkému králičímu masu přidáme játra, srdíčko a zelený hrášek, nejlépe asi tak 15 minut před předpokládaným koncem dušení. Praví Malťané podávají nejdříve samotnou omáčku se špagetami - jako první chod a potom zvlášť králičí porce s osmahnutými bramborovými lupínky - jako druhý chod.
ZPĚT do kapitolyHOME