Králík pečený s bůčkem nebo na slaniněVykrvený králík - má bílé, suché maso. Proto, pokud nepřipravujeme vyloženě dietní pokrm, je jeho maso s oblibou protahováno nebo obalováno slaninou. V české kuchyni je často připravován pečením na společném plechu spolu s vepřovým bůčkem. Králičí pečeni můžeme také podlévat vínem a kořenit nejen kmínem, ale i rozmarýnem.
Králík pečený s bůčkem
(Antonín Nestával: "Králík a drůbež", Sešity domácího hospodaření, sv. 125, str. 9,Práce Praha 1984)
Suroviny:400 g králičí kýty300 g vepřového boku - bůčku20 g oleje100 g cibule na plátkysůlkmín20 g hladké mouky
Příloha: vařené brambory a špenát
Postup přípravy:
Králíka a vepřový bůček dáme na kastrol s olejem a cibulí, osolíme, posypeme kmínem a dáme péci do vyhřáté trouby. V průběhu pečení maso obracíme a přeléváme šťávou, až je upečeno doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme teplou vodou. Zahuštěnou šťávu rozšleháme a krátce povaříme. Maso naporcujeme, králíka zvlášť a vepřový bůček také zvlášť. Vložíme zpět na pekáč a šťávu na maso procedíme před cedník a v troubě ještě společně prohřejeme.
nahoru
Králík pečený na slanině
(Antonín Nestával: "Králík a drůbež", Sešity domácího hospodaření, sv. 125, str. 9, Práce Praha, 1984)
Suroviny:800 g králíčího hřbetu a kýty60 g slaniny1 cibule5 kuliček nového koření5 kuliček pepře1 bobkový listsůl20 g hladké mouky
Příloha: rýže kari a zeleninový salát
Postup přípravy:
Na drobně nakrájené slanině osmahneme cibuli dozlatova a přidáme nové koření, pepř a bobkový list. Do základu vložíme králíka, osolíme, mírně podlijeme teplou vodou a dáme do trouby péci. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a po zasmahnutí přidáme teplou vodu. Zahuštěnou šťávu rozšleháme a dobře provaříme a pozor - nepřipálíme! Pak šťávu procedíme přes jemný cedník na naporcované maso a v troubě prohřejeme.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME