(J. Štika:"
Lidová strava na Valašsku", Kneifl, 1997)
Suroviny:1 králík (8 porcí)1 cibule100 g vepřového bůčku, na proužky300 g žampionů, na plátky100 g másla4 lžíce hladké mouky na zasmažení omáčky Na posypání na talíři:1 šálek kostiček z bíléhoveka nebo rohlík Příloha: knedlíky | Na marinádu:3 šálky červeného vína1/2 šálku červeného vinného octabílý vinný ocetcukrkoření: celý pepř, bobkový listbílý pepřsůl |
Postup přípravy:Králíka rozdělíme na osm dílů. Porce masa přelijeme směsí červeného vína, octa a koření. Necháme vše v lednici minimálně 24 hodin marinovat. Králičí porce na ubrousku osušíme, osolíme, opepříme a opečeme na másle a vyjmeme. Na zbylém výpeku osmahneme žampiony, cibuli a bůček. Bůček je vhodné osmahnout samostatně, aby se lépe propekl. Marinádu po masu přecedíme doplníme vodou na 3/4 litru a se zbylým máslem povaříme. Králíčí porce pak dusíme v rozředěné marinádě asi 1,5 hodiny až je maso měkké. Maso vložíme na talíř, polijeme omáčkou a pokryjeme osmahnutými žampiony, cibuli a bůčkem. Nakonec posypeme kostičkami pečiva.
ZPĚT do kapitoly
HOME