Dušený králík na bylinkách
("Prima vařečka", TV Prima, leden 2001)
Suroviny:
  • 1 králík, naporcovaný
    Na marinádu:
  • 125 ml bílého vína (1/8 l)
  • 2 lžíce bylinkového octa
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžíce koriandru
  • 1 lžička sušeného kopru
  • 500 ml podmáslí
    Příloha: knedlíky, brusinky
  • Na omáčku a přílohy:
  • 750 g růžičkové kapusty
  • 250 g cibule, nakrájená na kousky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 500 ml vývaru
  • 2 jablka rozčtvrcená, bez jader
  • 1/2 sklenice brusinek
  • Postup přípravy:
    Marinádu připravíme svařením uvedených surovin ve víně. Podmáslí vmícháme až po ochlazení směsi. Králičí porce v misce nebo v PE sáčku zalijeme připravenou směsí a necháme je 24 hodin marinovat. Během této doby maso několikrát obrátíme. Kapustu vaříme v osolené vodě po dobu asi 5 minut a necháme okapat. Králíčí maso opečeme na tuku, okořeníme pepřem a tymiánem, přidáme cibuli a vše krátce osmahneme. Pak zalijeme vývarem, přikryjeme poklicí a dusíme v předehřáté troubě při 100 °C po dobu 1 hodiny. Jablka rozčtvrtíme, očistíme (vyjmeme jaderník) a nakrájíme na kousky. V polovině dušení je přidáme k masu spolu s kapustičkami. Podáváme posypané brusinkami s knendlíky.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]