Maggi z libečku lékařského
(Recept z časopisu "Receptář" od paní Zeňky Sikorové z Bystřice, číslo 7, 2006)
Libeček lékařský ("Levisticum officinale") - je krásně urostlá a kvetoucí bylinka. Obsahuje zejména v kořenech a v oddencích prchavý olej (silici) 0,6 -1,6 % s tzv. ftalidy (butylftalid), které jsou nositeli spasmolitického efektu rostliny, tj. tlumí bolestivé stahy, koliky hladkého svalstva, střev, močového měchýře a močových cest. Libeček má močopudné vlastnosti, podporuje trávení, zklidňuje nadýmání a pálení žáhy. Zelené natě je vždy přes léto nadbytek, že je při běžném vaření nestačíme spotřebovat. Zelené bylinky obecně, včetně libečku lékařského, můžeme kromě zamrazování sušit nebo konzervovat solí. Při posledním způsobu musíme si však uvědomit, že pokrmy dosolíme až na konci vaření. Na Moravě lidé i moje maminka říkali libečku "maggi", to pro jeho typickou chuť velmi podobné tomuto známému komerčnímu polévkovému koření. Zde je uveden postup, jak si takové polévkové koření můžeme sami vyrobit z libečku a kopřiv rostoucích bohatě na naší zahrádce. V zimě se nám pak hodí např. do bramboraček a gulášových polévek.
libeček lékařskýSuroviny pro 8 porcí:
  • 2 litry směsi libečku a kopřivy v poměru 4:1
  • 4-5 lžíc soli
  • 1-2 lžíce oleje

    Postup přípravy:
  • Libeček opláchneme a osušíme. Listy a tenčí stonky nakrájíme najemno a přidáme najemno nakrájené listy kopřivy.
  • Na bylinky ve dvoulitrové misce přidáme sůl a promícháme..
  • Po pár minutách začneme dávat směs do sklenic s uzávěrem (např. od tatarské omáčky). Bylinky se snažíme upěchovat jako zelí při nakládání do soudků. Za těchto podmínek bylinky vlivem osmotického působení roztoku soli pustí šťávu, která má kořeněnou chuť jako "Maggi". Do sklenice nahoru můžeme ještě nalit trochu oleje, pro zlepšení trvanlivosti. V lednici však vydrží i bez oleje tato aromatická směs velmi dlouho.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]