Pěstování estragonu (Artemisia dracunculus L.)

Artemisia drancuculus - estragon S estragonem jsem se setkal poprve v 60. letech minulého století v pražské botanické zahradě. Byl pro mně tehdy novinkou a s úžasem jsem si ho prohlížel ty jeho uzounké, jako jazýčky kopinaté listečky. Jak málo jsme tehdy o světě bylinek věděli! Později jsem bylinku zasel blízko kompostu na zahrádce u dědy ve Veltrusích. Ze semínek nám pak po několik let vyrůstal blízko kompostu více jak metrový "vějíř" estragonu. Od této doby jsem ho hodně využíval a přidával do různých pokrmů a přípravků (bylinkový ocet, nádivky, bylinkové másla, apod.). Vzpomínám si, že moje první "vlastnoručně připravené jídlo" s estragonem byl francouzský (jak jinak) recept: "Pečené kuřátko na estragonu s jarními cibulkami". Příprava byla poměrně jednoduchá. Kuře jsem během pečení potíral aromatizovaným vodným roztokem. Roztok jsem získal povařením hrstečky lístků čerstvého estragonu ve vodě. Po krátké době vyluhování a jsem ještě přidal šťávu z jednoho citrónu. Nezbytné malé jarní cibulky jsem vložil celé do pekáče ke zlatohnědému kuřeti až ke konci pečení. S novými brambory to bylo úžasné!
Estragon česky také "kozalec", je vytrvalá rostlina. Má svůj původ ve střední a jihovýchodní Asii. Jeho listy byly kdysi používány jako lék na hadí uštknutí. Anglický název "tarragon" je odvozený z řeckého slova "drakon" znamenající "malý drak". V Evropě je velmi oblíben ve francouzské kuchyni. Je to rostlina příbuzná pelyňku, dorůstá výšky (zvláště u kompostu) až jednoho metru a silně se větví. Výhony vyrůstají z podzemních oddenků. Na záhrádce se dá snadno pěstovat na slunném místě v dobře vyhnojené půdě. Kvete bíle v srpnu a pěstuje se ze semen nebo jej snadněji získáme z oddělků. Estragon má výborné chuťové a také dietetické vlastnosti a proto si zaslouží naší pozornosti a čestné místo na naší zahrádce i v naší kuchyni. Další informace o estragonu najdeme v "Lexikonu DDK" pod heslem estragon a na stránkách internetu.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME
[CNW:Counter]