Pěstování pažitky (Allium Schoenoprasum L.)

Pažitka - pochází pravděpodobně také ze Středomoří. Spolu s petrželkou je to dodnes oblíbená "polévková zeleň" a pěstuje se snad na každé zahrádce. Tvoří husté trsy dutých rourkovitých listů, které vyrůstají z drobných cibulek. Pokud pažitku nezastřihneme nasadí fialové rozcuchané květy. Jsou sice legrační, ale pažitka tím o svou jemnou česnekovou chuť přijde.
Pokud ji pravidelně zastřihujeme, máme stále nové čerstvé a chutné výhonky. Můžeme ji množit semenem nebo dělením trsů. Pěstování ze semen je levný a snadný způsob jak naplnit kuchyň čerstvými bylinami. Další zajímavější způsob jak získat pažitku navíc je dělením trsů.
Pažitka je k pěstování rozhodně nejsnadnější bylina. Hodně se rozroste a má velice propletené kořeny spojených do trsů. Pokud vezmeme nůž nebo rýč a rozdělíme kořenné trsy na jakou velikost chceme, nejen že získáme více rostlin, ale také je oživíme. Pak jimi můžeme třeba olemovat záhon a máme hojnost čerstvé pažitky pro naši kuchyň i známé.
Další informace o pažitce najdeme v Lexikonu DDK pod heslem pažitka.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME
[CNW:Counter]