Bazalkový olej
(Anonym: Recept časopisu ELLE)

Suroviny pro 500 ml oleje:
  • 2 svazečky čerstvé bazalky = 100 g lístků
  • 2 papričky
  • 4 stroužky česneku, není nutné
  • 400 ml olivového oleje
  • 2 lžičky hrubé soli


  • Postup přípravy:
    Svazečky bazalky jemně opláchneme a osušíme savým papírem. Skleničku s uzávěrem naplníme ze 3/4 lístky bazalky a zasypeme hrubě mletou solí k odstranění vlhkosti. Pak zalijeme olivovým olejem a přidáme papričky a necháme louhovat 48 hodin.
    Jiný autor navrhuje připravovat bylinný olej z bazalky obdobně:
    Vezmeme 1 litr olivového oleje, do kterého přidáme velký svazek čerstvé bazalky. Lístky bazalky natrháme nahrubo a vhazujeme je do láhve. Přidáme větší špetku soli pro intenzivnější chuť. Láhev dobře uzavřeme a necháme dva týdny rozležet nejlépe na chladném, tmavém místě. Pokud chceme mít olej trochu pikantnější, můžeme přidat jednu až dvě chilli papričky, nebo několik stroužků česneku.
    V obou uvedených případech je vhodné láhev čas od času obrátit dnem vzhůru, aby se chutě lépe promísily. Uchováváme na temném a chladném místě a postupně používáme. Olej vydrží asi 14 dní.

    Poznámka DDK:
    Bazalkový olej
    - používáme stejně jako samotnou bazalku tj. k provonění míchaných pokrmů ze zeleniny, těstovin, okořenění majonéz, zálivek aj. nebo na grilované ryby aj.

    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]