Bazalkový olej
(Anonym: Recept časopisu ELLE)
Suroviny pro 500 ml oleje:
2 svazečky čerstvé bazalky = 100 g lístků2 papričky4 stroužky česneku, není nutné400 ml olivového oleje2 lžičky hrubé soli
Postup přípravy:
Svazečky bazalky jemně opláchneme a osušíme savým papírem. Skleničku s uzávěrem naplníme ze 3/4 lístky bazalky a zasypeme hrubě mletou solí k odstranění vlhkosti. Pak zalijeme olivovým olejem a přidáme papričky a necháme louhovat 48 hodin.
Jiný autor navrhuje připravovat bylinný olej z bazalky obdobně:
Vezmeme 1 litr olivového oleje, do kterého přidáme velký svazek čerstvé bazalky. Lístky bazalky natrháme nahrubo a vhazujeme je do láhve. Přidáme větší špetku soli pro intenzivnější chuť. Láhev dobře uzavřeme a necháme dva týdny rozležet nejlépe na chladném, tmavém místě. Pokud chceme mít olej trochu pikantnější, můžeme přidat jednu až dvě chilli papričky, nebo několik stroužků česneku.
V obou uvedených případech je vhodné láhev čas od času obrátit dnem vzhůru, aby se chutě lépe promísily. Uchováváme na temném a chladném místě a postupně používáme. Olej vydrží asi 14 dní.
Poznámka DDK:
Bazalkový olej - používáme stejně jako samotnou bazalku tj. k provonění míchaných pokrmů ze zeleniny, těstovin, okořenění majonéz, zálivek aj. nebo na grilované ryby aj.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME