Bazalková omáčka "pesto"
Suroviny:10 rostlin bazalky (asi 200 g listů)2 - 3 stroužky česneku250 - 300 ml olivového olejepiniové oříškysýr (nejlépe parmazán)
Postup přípravy:
Při přípravě "pesta" čerstvé bazalkové listy nasekáme a smícháme s česnekem, piniovými oříšky a olivovým olejem. Pesto je výtečná bylinná omáčka na těstoviny. Tak jak na to?
Počítáme 200 g listů na jednu dávku. Když použijeme bazalku vypěstovanou v květináči potřebujeme listy asi z 10 rostlin, z čehož bude dosti omáčky asi pro 12 lidí. Listy můžeme rozsekat ručně nebo snadněji to půjde v našem kuchyňském robotu. V robotu však lístečky netrápíme příliš dlouho, aby z toho nebyla úplná kaše. Pak do mixeru přidáme 2 až 3 stroužky čerstvého česneku. Jeho množství je samozřejmě otázkou naší chuti. Přidáme dobrý olivový olej, který omáčce dodá skutečně hedvábnou konzistenci, dále piniové oříšky, se kterými je pesto křupavější a navíc dodají omáčce tu správnou viskozitu. Závěrečným přídavkem je sýr, nejlépe parmazán.
Omáčku lze velmi dobře zmrazit a používat postupně později,když již zásoby bazalky nejsou a nebo je již zima. Pokud však děláme "pesto" na zamrazení, tak přirozeně sýr vynecháme a dáme ho do omáčky až ji rozmrazíme při použití. Takové zamrazené zásoby bazalkové omáčky nám mohou vydržet až do jara, určitě až do doby, kdy nastane čas pěstovat novou a nebo ji dokonce začneme opět sklízet.
Odkazy:Recipe Source - Pesto Recipes (59 receptů v angličtině nejen z bazalky)
My Favorice Pesto Sauce (3 recepty z italské Ligurie v angličtině)
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME