Buabaspitzla
(Rose Marie Büchele: "Schwabisch kochen", GU - Grafe und Unzer, str. 50, 1998)Buabaspitla - jsou tradičním jídlem Švábska a patří do skupiny špeclí (Spätzle & Co.) jako jsou např. - viz Buabaspitzla - Švábské špecle. V tomto případě jsou to protáhlé nočky z bramborového těsta, které jsou na koncích zašpičatělé do tvaru vzducholodě. Jsou nazývány také Schupfspitzla, Fingerspitzla nebo Kartofelnudeln, zkrátka česky šlížky.
Suroviny:1 kg vařených brambor (od včera, máslovitý typ)150 g mouky1-2 vejcesůltuk na smažení (přepuštěné máslo)
Postup přípravy:Brambory rozmačkáme na kaši a smícháme s moukou, vajíčky a solí a uhněteme tuhé těsto. Na pomoučené desce ručně vyválíme válečky tvaru slavné vzducholodě (zeppelinförmige) tj. na obou koncích zašpičatělé, my tomu říkáme na Moravě šlížky. Tyto malé vzducholodě položíme na desce pěkněsrovnané vedle sebe. Na velké pánvi na tuku při středním ohni je postupně - nedáváme jich na pánev moc - opečeme dozlatova. Hotové buabaspitzle odložíme do mísy, zakryjeme a držíme na teplém místě, dokud nedoděláme celou várku. Nočky ve tvaru vzducholodě známého "Zeppelinu" jíme samotné se salátem jako vedlejší jídlo, nebo ho využijeme jako přílohu k hlavnímu jídlu.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME