Bábinčiny kynuté knedlíky kynuté kvasnicemi
(Bábinčin receptář, Kyjov 1976, Jižní Morava)
Suroviny:350 g hrubé mouky10 g kvasnic150 ml mléka1 vejce
Na kvásek:1 balíček kvasnic4 lžíce mléka z uvedené dávky mléka
Postup přípravy:Droždí smícháme s mlékem a necháme vzejít. Pak přidáme ostatní mléko, vejce a vypracujeme tuhé lesklé těsto. Těsto posypeme moukou, přikryjeme a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí vykrajujeme kousky, které zakulatíme a položíme dost daleko od sebe na prkénko, umístěné v teple a necháme podruhé nakynout. Mezi kynutím jednou obrátíme. Vaříme v osolené vodě po dobu 6 až 8 minut; podle velikosti. Na počátku raději jeden knedlík vyzkoušíme, zda je námi stanovená doba dostatečná. Uvařené knedlíky propícháme vidličkou, polijeme rozpuštěným máslem a např. povidlovou omáčkou různě ochucenou (skořice, rum, citrón aj.)
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME