Bábinčiny kynuté knedlíky kynuté kvasnicemi
(Bábinčin receptář, Kyjov 1976, Jižní Morava)

Suroviny:
  • 350 g hrubé mouky
  • 10 g kvasnic
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
    Na kvásek:
  • 1 balíček kvasnic
  • 4 lžíce mléka z uvedené dávky mléka

    Postup přípravy:
  • Droždí smícháme s mlékem a necháme vzejít.
  • Pak přidáme ostatní mléko, vejce a vypracujeme tuhé lesklé těsto.
  • Těsto posypeme moukou, přikryjeme a dáme do tepla vykynout.
  • Po vykynutí vykrajujeme kousky, které zakulatíme a položíme dost daleko od sebe na prkénko, umístěné v teple a necháme podruhé nakynout.
  • Mezi kynutím jednou obrátíme.
  • Vaříme v osolené vodě po dobu 6 až 8 minut; podle velikosti.
  • Na počátku raději jeden knedlík vyzkoušíme, zda je námi stanovená doba dostatečná.
  • Uvařené knedlíky propícháme vidličkou, polijeme rozpuštěným máslem a např. povidlovou omáčkou různě ochucenou (skořice, rum, citrón aj.)
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]