České chlupaté knedlíky (2x)

Chlupaté knedlíky s cibulkou a kyselým zelím
(Oldřich Dufek, Antonin Pilar: "Jak se u nás vaří", Sešity domácího hospodaření sv. 192, Práce Praha, 1980)
Suroviny:
  • 500 g oloupaných syrových brambor
  • 200 g uvařených, vychladlých a oloupaných brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 60 g sádla
  • 1 cibule
    Příloha: sterilované zelí nebo kysané zelí

    Postup přípravy:
  • Syrové brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli stát, aby pustily vodu.
  • Pak je ocedíme a necháme okapat.
  • Přidáme k nim jemně nastrouhané vařené brambory, vejce a sůl, a za stálého míchání také mouku.
  • Z těsta vytvarujeme lžící knedlíky a zaváříme je do vařící vody.
  • Po zavaření je opatrně nadzvedneme vařečkou, aby se nepřichytly ke dnu.
  • Vaříme je zvolna 10-12 minut a uvařené knedlíky po vyjmutí z hrnce necháme okapat, omastíme sádlem a osmaženou cibulkou.
  • Podáváme se sterilovaným nebo kysaným zelím.
    nahoru

    Chlupaté knedlíky zapečené se slaninou a cibulkou
    (Prima vařečka" TV Prima, srpen 2000)
    Suroviny:
    Na těsto:
  • 500 g oloupaných syrových brambor
  • 2 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • olej



  • Na zapečení:
  • 100 g sýra goudy
  • 100 g prorostlé slaniny
  • 1 římský salát (nebo čínské zelí)
  • 400 ml smetany
  • 3 vejce
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • svazek pažitky
  • 2 lžíce nasekané cibulky
  • Postup přípravy:
  • Oloupané brambory nastrouháme, slijeme vodu a do brambor přidáme vejce, sůl, postupně prosetou mouku a umícháme hladké těsto.
  • Namočenou polévkovou lžící vykrajujeme z těsta vejčité nočky a vaříme je 10 až 15 minut v osolené vodě.
  • Potom je vyjmeme a necháme okapat a promastíme mírně olejem.
  • Sýr mezitím nastrouháme nahrubo, slaninu nakrájíme na kostičky.
  • Formu nejprve vyložíme nakrájeným nebo natrhaným salátem.
  • Pak smícháme vejce se smetanou a směs okořeníme pepřem a muškátovým oříškem.
  • Na salát poklademe uvařené knedlíčky, přelijeme smetanou s vejci, zasypeme sýrem a pokladem slaninou.
  • V troubě zapečeme během asi 40 minut při 200 °C.
  • Již zapečené knedlíky před podáváním posypeme smaženou cibulkou a nasekanou pažitkou.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]