Piemontské noky
(Recepty časopisu Elle, zařazeno v říjnu 2004; italská kuchyně)

Suroviny:
  • 1 kg brambor, uvařené ve slupce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 80 g másla
  • 200 g strouhaného tvrdého sýra (parmazán, Gran Moravia)
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Bramborové těsto na noky připravujeme krátce před vařením v osolené vodě, jinak pustí vodu a těsto začne lepit.
  • Brambory uvařené v osolené vodě oloupeme a rozmixujeme na kaši.
  • Osolíme a přidáme muškátový oříšek a necháme ochladit.
  • Do bramborové kaše vmícháváme mouku a žloutky - jeden po druhém, až získáme husté těsto.
  • Z těsta vytvoříme váleček o šířce prstu a nakrájíme na noky o velikosti 0,5 cm.
  • Lehce je pomoučíme, zmačkeme vidličkou, aby byly na povrchu zřetelné rýhy po vidličce jako ozdoba.
  • Dáme je ihned vařit do vroucí osolené vody, do které jsme přidali jednu lžíci olivového oleje.
  • Noky vaříme asi 5 minut, potom je vyjmeme a necháme pokapat.
  • Ihned podáváme posypané strouhaným sýrem (nejlépe parmezánem nebo moravským Gran Moravia); na talíř dáme ještě trochu másla.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]