Piemontské noky
(Recepty časopisu Elle, zařazeno v říjnu 2004; italská kuchyně)
Suroviny:1 kg brambor, uvařené ve slupce200 g polohrubé mouky3 žloutky80 g másla200 g strouhaného tvrdého sýra (parmazán, Gran Moravia)špetka muškátového oříškusůl
Postup přípravy:Bramborové těsto na noky připravujeme krátce před vařením v osolené vodě, jinak pustí vodu a těsto začne lepit. Brambory uvařené v osolené vodě oloupeme a rozmixujeme na kaši. Osolíme a přidáme muškátový oříšek a necháme ochladit. Do bramborové kaše vmícháváme mouku a žloutky - jeden po druhém, až získáme husté těsto. Z těsta vytvoříme váleček o šířce prstu a nakrájíme na noky o velikosti 0,5 cm. Lehce je pomoučíme, zmačkeme vidličkou, aby byly na povrchu zřetelné rýhy po vidličce jako ozdoba. Dáme je ihned vařit do vroucí osolené vody, do které jsme přidali jednu lžíci olivového oleje. Noky vaříme asi 5 minut, potom je vyjmeme a necháme pokapat. Ihned podáváme posypané strouhaným sýrem (nejlépe parmezánem nebo moravským Gran Moravia); na talíř dáme ještě trochu másla.
nahoru
Na obsah kapitoly
HOME