Italské nočky s bylinkami
(Jo Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbia Praha, 2000, italská kuchyně)Gnocchi di patate - jsou malé knedlíčky připravované v italské kuchyni z vařených brambor, mouky a vajec. Jinou římskou specialitou jsou gnocchi alla romana připravené z krupice a pak zapékané v obyčejné kulaté formě s máslem a sýrem. Malé bramborové knedlíčky jsou tradičním italským předkrmem, ale se zeleninovým salátem mohou být i hlavním jídlem.
Suroviny:1 kg vařených brambor60 g másla1 vejce300 g hladké mouky1 lžíce solisůl
Na omáčku:125 ml olivového oleje2 stroužky česneku, nasekané1 lžíce nasekaného čerstvého oregána (nebo 1/2 sušeného)1 lžíce nasekané čerstvé bazalkysůl a pepřparmazán nebo jiný sýr na posypání při podávání (není nutné)
Postup přípravy:Uvařené brambory protlačíme sítem do mísy, osolíme, přidáme máslo (nebo jiný tuk), vejce a jen 100 g mouky. Vše v míse dobře promícháme a pak přendáme na pomoučenou desku, hněteme a postupně přidáváme zbývající mouku, až získáme vláčné, trochu lepivé těsto. Pomoučenýma rukama uděláme válečky asi 2 cm silné a ty rozkrájíme po 1 cm. Každy kousek stlačíme nahoře pomoučenou vidličkou a rozprostřeme po pomoučené utěrce. Nočky vaříme po várkách po dobu 2 - 3 minut. Když vyplavou vybíráme je naběračkou a položíme do teplé tukem vymazané nádoby, přikryjeme a udržujeme teplé.
Příprava bylinkové směsi:Na rozehřátý olej nasypeme česnek, přidáme sůl a pepř a osmahneme za míchání po dobu asi 3 - 4 minuty, dokud česnek malounko nezezlátne. Pak odstavíme z ohně a přidáme do česnekového oleje nasekané bylinky, zamícháme a přelijeme na nočky. Nočky obalené bylinkami a olejem s česnekovou příchutí i vůní na talíři případně posypeme parmazánem nebo českým sýrem Gran Moravia.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME