Italské nočky s bylinkami
(Jo Anne Coxová a Elizabeth Towersová:"1000 klasických receptů z celého světa", Nakladatelství Columbia Praha, 2000, italská kuchyně)
Gnocchi di patate - jsou malé knedlíčky připravované v italské kuchyni z vařených brambor, mouky a vajec. Jinou římskou specialitou jsou gnocchi alla romana připravené z krupice a pak zapékané v obyčejné kulaté formě s máslem a sýrem. Malé bramborové knedlíčky jsou tradičním italským předkrmem, ale se zeleninovým salátem mohou být i hlavním jídlem.
Suroviny:
  • 1 kg vařených brambor
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce soli
  • sůl
    Na omáčku:
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého oregána (nebo 1/2 sušeného)
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • sůl a pepř
  • parmazán nebo jiný sýr na posypání při podávání (není nutné)


  • Postup přípravy:
  • Uvařené brambory protlačíme sítem do mísy, osolíme, přidáme máslo (nebo jiný tuk), vejce a jen 100 g mouky.
  • Vše v míse dobře promícháme a pak přendáme na pomoučenou desku, hněteme a postupně přidáváme zbývající mouku, až získáme vláčné, trochu lepivé těsto.
  • Pomoučenýma rukama uděláme válečky asi 2 cm silné a ty rozkrájíme po 1 cm.
  • Každy kousek stlačíme nahoře pomoučenou vidličkou a rozprostřeme po pomoučené utěrce.
  • Nočky vaříme po várkách po dobu 2 - 3 minut.
  • Když vyplavou vybíráme je naběračkou a položíme do teplé tukem vymazané nádoby, přikryjeme a udržujeme teplé.
    Příprava bylinkové směsi:
  • Na rozehřátý olej nasypeme česnek, přidáme sůl a pepř a osmahneme za míchání po dobu asi 3 - 4 minuty, dokud česnek malounko nezezlátne.
  • Pak odstavíme z ohně a přidáme do česnekového oleje nasekané bylinky, zamícháme a přelijeme na nočky.
  • Nočky obalené bylinkami a olejem s česnekovou příchutí i vůní na talíři případně posypeme parmazánem nebo českým sýrem Gran Moravia.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]