Zelné halušky s flíčky
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)
Suroviny pro 5 porcí:500 g zelí hlávkové, očistěné, na nudličky350 g těstovinové čtverečky velké (flíčky)75 g másla nebo pokrmového tuku (margarín, Hera)50 g slanina s kůží, na kostičky3 vejce250 ml mlékasůl a pepř mletý dle chuti
Postup přípravy:Na čtvrtky rozkrojené hlávky zelí zbavíme košťálu a vadných listů a nakrájíme na nudličky. Zelí v kastrole osolíme, zmáčkneme a necháme asi 30 minut stát, až pustí šťávu. Pak přidáme poloviční dávku tuku (35 g), pepř, poloviční dávku mléka (125 ml) a dusíme pod pokličkou doměkka. Zelí získá během dušení žlutou až slabě nahnědlou barvu.Mezitím uvaříme ve větším množství slané vody těstovinové čtverečky (flíčky) "al dente", scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme do sucha okapat. Těstoviny smícháme s dušeným zelím, přidáme druhou polovičku mléka s rozkvedlanými vejci, rozehřátou a na kostičky nakrájenou slaninu a vše dobře promícháme.Do tukem vymazaného pekáčku naklademe lžící připravenou směs těstovin se zelím, rozhrábneme ji do rovnoměrné vrstvy a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 180°C.Když jsou halušky již zpola propečené, zalijeme je druhou polovinou mléka s rozkvedlanými vejci a dopečeme dozlatova.Pečené halušky rozkrájíme na stejnoměrné obdelníkové porce, které pomocí širší (rybí) lžíce vyjímáme a klademe na teplé talíře. Zelné halušky s flíčky podáváme se zeleninovým salátem.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME