Zelné halušky s flíčky
(A. Houžvička aj.: "Receptury teplých jídel", Merkur Praha 1972, bezmasé jídlo, česká kuchyně)

Suroviny pro 5 porcí:
  • 500 g zelí hlávkové, očistěné, na nudličky
  • 350 g těstovinové čtverečky velké (flíčky)
  • 75 g másla nebo pokrmového tuku (margarín, Hera)
  • 50 g slanina s kůží, na kostičky
  • 3 vejce
  • 250 ml mléka
  • sůl a pepř mletý dle chuti


  • Postup přípravy:
  • Na čtvrtky rozkrojené hlávky zelí zbavíme košťálu a vadných listů a nakrájíme na nudličky.
  • Zelí v kastrole osolíme, zmáčkneme a necháme asi 30 minut stát, až pustí šťávu.
  • Pak přidáme poloviční dávku tuku (35 g), pepř, poloviční dávku mléka (125 ml) a dusíme pod pokličkou doměkka.
  • Zelí získá během dušení žlutou až slabě nahnědlou barvu.
  • Mezitím uvaříme ve větším množství slané vody těstovinové čtverečky (flíčky) "al dente", scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme do sucha okapat.
  • Těstoviny smícháme s dušeným zelím, přidáme druhou polovičku mléka s rozkvedlanými vejci, rozehřátou a na kostičky nakrájenou slaninu a vše dobře promícháme.
  • Do tukem vymazaného pekáčku naklademe lžící připravenou směs těstovin se zelím, rozhrábneme ji do rovnoměrné vrstvy a zvolna pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
  • Když jsou halušky již zpola propečené, zalijeme je druhou polovinou mléka s rozkvedlanými vejci a dopečeme dozlatova.
  • Pečené halušky rozkrájíme na stejnoměrné obdelníkové porce, které pomocí širší (rybí) lžíce vyjímáme a klademe na teplé talíře.
  • Zelné halušky s flíčky podáváme se zeleninovým salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME