Kynuté houskové knedlíky v ubrousku
(Jitka Rákosníková, redaktorka časopisu "Apetit", příloha LÉTO deníku Dnes, červen 2006, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 10-20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 250 ml vlažné vody
  • 2-3 starší rohlíky, na kostičky (můžeme je případně osmahnout na tuku

    Postup přípravy:
    Příprava kvásku:
  • Droždí rozdrobíme do misky nebo hrnku, posypeme cukrem, zlehka poprášíme moukou a zalijeme trochou vlažné vody; přibližně o tělesné teplotě.
  • Promícháme vidličkou a necháme na chráněném místě bez průvanu během cca 15 minut vzejít (roztok silně pění).
  • Zatím mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a rozklepneme tam čerstvé vejce.
  • Přidáme vzešlé droždí, zbytek vody se solí a postupně vypracováváme vařečkou těsto.
  • Nemělo by být příliš lepivé a měly by v něm být viditelné velké bubliny, které dosvědčují, že jsme do těsta zapracovali dostatek vzduchu.
  • Je to důležité pro konečnou kyprost knedlíků.
  • Na těsto nasypeme nakrájenou housku a lehce ji zapracujeme vařečkou, aby byla stejnoměrně rozmístěná.
  • Povrch lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme 1 až 2 hodiny na teplém místě bez průvanu kynout.
  • Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  • Ke konci kynutí dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu.
  • Knedlíky budeme vařit v utěrce (nebo moderně v PP fólii).
  • Připravíme dvě čisté utěrky nebo bavlněné ubrousky.
  • Vykynuté těsto vysypeme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a ještě propracujeme.
  • Pak je rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvoříme šišky nebo válečky o stejné tloušťce.
  • Každou šišku zabalíme do utěrky(fólie), kterou na obou koncích nadvakrát zavážeme; jednou poblíž konců a podruhé o kousek dál.
  • Balíčky vložíme do dostatečného množství vroucí vody, zmírníme plamen a 20-25 minut vaříme.
  • V polovině této doby odstraníme provázky, které jsou blíž knedlíku, aby ten mohl nabýt na objemu.
  • Uvařené knedlíky po rozbalení nakrájíme pevnou nití nebo strunovým kráječem.
  • Ty, které necháme v celku propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a knedlíky se nesrazily.
  • Pokud při kontrole knedlík rozkrojíme a je ještě uvnitř měkký, vrátíme ho na pět minut ještě do vody.
  • Knedlíky podle tohoto receptu můžeme vytvarovat do koule aj., a vařit i bez ubrousku.
  • V ubrousku je to tak nějak "elegantnější", neboť zajistí stejnoměrné provaření, pravidelný tvar a povrch není tolik lepivý.
    nahoru
    Na obsah kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]