Kynuté houskové knedlíky v ubrousku
(Jitka Rákosníková, redaktorka časopisu "Apetit", příloha LÉTO deníku Dnes, červen 2006, česká kuchyně)
Suroviny:500 g hrubé mouky1 vejce10-20 g čerstvého droždí1 lžička krupicového cukru1/2 lžičky soli250 ml vlažné vody2-3 starší rohlíky, na kostičky (můžeme je případně osmahnout na tuku
Postup přípravy:
Příprava kvásku:Droždí rozdrobíme do misky nebo hrnku, posypeme cukrem, zlehka poprášíme moukou a zalijeme trochou vlažné vody; přibližně o tělesné teplotě.Promícháme vidličkou a necháme na chráněném místě bez průvanu během cca 15 minut vzejít (roztok silně pění).Zatím mouku nasypeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek a rozklepneme tam čerstvé vejce. Přidáme vzešlé droždí, zbytek vody se solí a postupně vypracováváme vařečkou těsto. Nemělo by být příliš lepivé a měly by v něm být viditelné velké bubliny, které dosvědčují, že jsme do těsta zapracovali dostatek vzduchu.Je to důležité pro konečnou kyprost knedlíků. Na těsto nasypeme nakrájenou housku a lehce ji zapracujeme vařečkou, aby byla stejnoměrně rozmístěná. Povrch lehce poprášíme moukou, mísu zakryjeme čistou utěrkou a těsto necháme 1 až 2 hodiny na teplém místě bez průvanu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.Ke konci kynutí dáme do velkého hrnce vařit osolenou vodu. Knedlíky budeme vařit v utěrce (nebo moderně v PP fólii). Připravíme dvě čisté utěrky nebo bavlněné ubrousky. Vykynuté těsto vysypeme na pomoučenou pracovní plochu (vál) a ještě propracujeme. Pak je rozdělíme na dvě poloviny, ze kterých vytvoříme šišky nebo válečky o stejné tloušťce. Každou šišku zabalíme do utěrky(fólie), kterou na obou koncích nadvakrát zavážeme; jednou poblíž konců a podruhé o kousek dál. Balíčky vložíme do dostatečného množství vroucí vody, zmírníme plamen a 20-25 minut vaříme. V polovině této doby odstraníme provázky, které jsou blíž knedlíku, aby ten mohl nabýt na objemu.Uvařené knedlíky po rozbalení nakrájíme pevnou nití nebo strunovým kráječem. Ty, které necháme v celku propícháme vidličkou, aby z nich vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Pokud při kontrole knedlík rozkrojíme a je ještě uvnitř měkký, vrátíme ho na pět minut ještě do vody. Knedlíky podle tohoto receptu můžeme vytvarovat do koule aj., a vařit i bez ubrousku. V ubrousku je to tak nějak "elegantnější", neboť zajistí stejnoměrné provaření, pravidelný tvar a povrch není tolik lepivý.
nahoru
Na obsah kapitolyHOME