Krumlovský knedlík
(Tony Linhart: " Chatař a chalupář", str. 39, číslo 10, 2000)
Suroviny:800 g uzeného masa500 g hrubé mouky1 lžíce sádlavývar z uzeného masa
Příloha: kyselé zelí
Postup přípravy:Do dostatečného množství vody dáme vařit uzené maso.Vodu během vaření nepřidáváme, protože potřebujeme silný vývar.V míse rozmícháme hrubou mouku se sádlem a částí chladného uzeného vývaru, aby vzniklo tužší těsto.Dobře vypracujeme a necháme chvíli odpočinout.Z těsta uděláme tužší koule., které uvaříme ve zbylém vývaru po uzeném. Pozor na sůl, uzené může být samo od sebe slané, raději tomu předejdeme a ještě nesolíme.Pokud je ale maso hodně slané, tak první vodu po krátkém varu vylijeme a dáme maso vařit do nové vody.K vařeným knedlíkům podáváme na plátky nakrájené uzené maso a doplníme porcí dušeného kyselého zelí.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME