Šašlik na jehle
(Inspirováno výpisky ze sbírky receptů Marie Volákové z Kralup nad Vltavou, zařazeno do DDK v únoru 2011, kuchyně ruská a kavkazkých národů)
Šašlik (rusky шашлык, ukrajinsky шашлик) - je jistý druh kebabu (marinované maso grilované na špízu), které je oblíbené zejména ve státech bývalého Sovětského svazu, konkrétně v Gruzii, Rusku, Arménii, Ázerbajdžánu, Uzbekistánu a na Ukrajině. Nejčastěji se skládá ze střídajících se kousků masa a cibule. Ačkoli bylo slovo „šašlik“ nejspíše převzato Kozáky od krymských Tatarů už na počátku 16. století. Do Moskvy se jídlo dostalo až koncem 19. století. O vzniku šašliku koluje hned několik verzí, dle jedné tatarští válečníci na svých taženích postupovali zpravidla tak rychle, že neměli ani čas budovat nějaké kuchyně. Jejich strava musela být výživná a rychle připravená, něco čemu se dnes říká "fast food". Válečníci proto na svých výpravách napichovali maso ukořistěných skopců na své meče a opékali ho nad žhavým dřevěným uhlím. tato lahůdka se pak rychle rozšířila velmi rychle; v roce 1910 už byla známa v Sankt Petěrburgu a do roku 1920 se stala běžným pokrmem ve všech městech Ruska. Šašlik je nejčastěji připravován z kousků prorostlejšího masa o velikosti většího ořechu, marinovaného přes noc ve směsi červeného vína, octa a koření. Maso se napichuje samotné nebo v kombinaci s cibulí a sezónní zeleninou (na Kavkaze i s ovocem) na ploché jehly ("šampury") a opéká se nad žhavým uhlím, nejlépe z břízy. Stacionární gril pro přípravu šašliku se nazývá "mangal". Opečený šašlik na Kavkaze výhradně ze skopového, jehněčího nebo kůzlečího masa se podává s chuťově výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, případně zrníčky granátového jablka. Na Ukrajině je šašlik připravován i z větších kusů marinovaného masa (marinuje se nejčastěji v majonéze ochucené pepřem, cibulí apod.) jako jsou například celé čtvrtky kuřat apod., u nás je nejčastěji dělán z kuřecího a nejčastěji z vepřového masa. Je to dáno cenou skopového a obecně jeho zásadní nedostupností.
Kavkazký šašlik Suroviny pro 4 osoby:
  • 600 g skopového (nebo vepřového či kuřecího) masa.
  • 150 g cibule
  • 200 g slaniny
  • 4 lžíce oleje
  • 40 g másla
  • 1 citrón
  • sůl a pepř

    Postup přípravy:
  • Vybrané maso (skopové, vepřové, drůbeží) nakrájíme na stejné kousky - silnější špalíky, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, (případně přidáme i červené víno), polejeme olejem a dáme na několik hodin nebo až do druhého dně (dle výběru masa) v chladničce marinovat; dobré je když maso v marinádě ještě zatížíme.
  • Marinované maso necháme okapat a napícháme na grilovací jehlu střídavě s cibulí a slaninou, případně další zeleninou (papriky, rajčata, česnek aj.).
  • Takto naplněný špíz surovinami potřeme rozpuštěný máslem a upečeme ze všech stran na roštu nebo grilu nad žhavými uhlíky.
  • Během grilování šašlik potíráme zbytkem marinády.
  • Hotový podáváme s chlebem, rýží nebo bramborem obložený čerstvou zeleninou a případně s hořčicí předloženou zvlášť např. v misce na stole.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly

    HOME
    [CNW:Counter]