Ljulja - kavkazký kebab
(Jitka Chucesovová: "Kuchyně kavkazkých národů", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, str.14, Práce Praha 1983, kavkazká kuchyně )Ljulja - je kavkazký kebab ze skopového masa. Pokud kvalitní skopové neseženeme, můžeme použít maso hovězí. Při podávání ljulja-kebab pokládáme na chléb lavaš. Spolu podáváme kolečka pokrájenou cibuli nebo na rožni opečená rajčata. V originálním provedení posypeme nasekanou petrželkou a sumahem. Sumah se dá přibližně nahradit šťávou z citrónu, jinak je to prášek červené barvy získaný z plodů stromu škrompa (viz Lexikon DDK - sumah). Podporuje trávení při konzumaci tučných jídel. Chléby lavaš jsou bílé chléby připomínající velké placky o tloušťce asi 1 cm pevnou s kůrkou, které se předkládají nas stůl celé a pro jednotlivé použití se ulamují. Lavaš-placka má tu výhodu, že jeho pevná povrchová kůrka nepropouští rozehřátý tuk, což je potřebné zvláště u tučnějšího masa. Kavkazké hospodyně pečou chléb lavaš v tzv. toně. U nás doma si můžeme placku připomínající lavaš připravít tak, že prosijeme hladkou pšeničnou mouku, přidáme sůl a tolik vody, abychom vymísili tužší těsto. Těsto rozválíme na placky, které opečeme z obou stran přímo na plotně nebo na pánvi bez tuku. V našich podmínkách můžeme v nouzi a spěchu použít i veku.
Suroviny pro 4 osoby:600 g skopového (nebo hovězího) masa60 g cibulecibulová naťsůl a mletý pepř podle chutirajčata a cibule s petrželkou na oblohusumah (nebo citrónová šťáva ) na ochucení
Postup přípravy:Skopové (/nebo hovězí) maso umeleme spolu s cibulí a cibulovou natí na masovém strojku.Přidáme sůl, pepř a dobře promísíme a uložíme na 20 minut do chladna.Z masové hmoty vytváříme podlouhlé tvary podobné sardelkám o hmotnosti asi 45 g.Jednotlivé vytvarovanou kousky napichujeme, jako při šašliku na vidlici; vidlice by však měla být o něco širší - asi 1,5 cm.Opékáme nad rožhavenými uhlíky nebo pod grilem, za stálého otáčení vidlicí tak, aby se kebab ljulja rovnoměrně propekl.Při opékání potíráme olejem a hotové podáváme jak uvedeno v úvodu.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME