Ljulja - kavkazký kebab
(Jitka Chucesovová: "Kuchyně kavkazkých národů", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, str.14, Práce Praha 1983, kavkazká kuchyně )
Ljulja - je kavkazký kebab ze skopového masa. Pokud kvalitní skopové neseženeme, můžeme použít maso hovězí. Při podávání ljulja-kebab pokládáme na chléb lavaš. Spolu podáváme kolečka pokrájenou cibuli nebo na rožni opečená rajčata. V originálním provedení posypeme nasekanou petrželkou a sumahem. Sumah se dá přibližně nahradit šťávou z citrónu, jinak je to prášek červené barvy získaný z plodů stromu škrompa (viz Lexikon DDK - sumah). Podporuje trávení při konzumaci tučných jídel. Chléby lavaš jsou bílé chléby připomínající velké placky o tloušťce asi 1 cm pevnou s kůrkou, které se předkládají nas stůl celé a pro jednotlivé použití se ulamují. Lavaš-placka má tu výhodu, že jeho pevná povrchová kůrka nepropouští rozehřátý tuk, což je potřebné zvláště u tučnějšího masa. Kavkazké hospodyně pečou chléb lavaš v tzv. toně. U nás doma si můžeme placku připomínající lavaš připravít tak, že prosijeme hladkou pšeničnou mouku, přidáme sůl a tolik vody, abychom vymísili tužší těsto. Těsto rozválíme na placky, které opečeme z obou stran přímo na plotně nebo na pánvi bez tuku. V našich podmínkách můžeme v nouzi a spěchu použít i veku.
Ljulja-kavkazký kebab Suroviny pro 4 osoby:
  • 600 g skopového (nebo hovězího) masa
  • 60 g cibule
  • cibulová nať
  • sůl a mletý pepř podle chuti
  • rajčata a cibule s petrželkou na oblohu
  • sumah (nebo citrónová šťáva ) na ochucení

    Postup přípravy:
  • Skopové (/nebo hovězí) maso umeleme spolu s cibulí a cibulovou natí na masovém strojku.
  • Přidáme sůl, pepř a dobře promísíme a uložíme na 20 minut do chladna.
  • Z masové hmoty vytváříme podlouhlé tvary podobné sardelkám o hmotnosti asi 45 g.
  • Jednotlivé vytvarovanou kousky napichujeme, jako při šašliku na vidlici; vidlice by však měla být o něco širší - asi 1,5 cm.
  • Opékáme nad rožhavenými uhlíky nebo pod grilem, za stálého otáčení vidlicí tak, aby se kebab ljulja rovnoměrně propekl.
  • Při opékání potíráme olejem a hotové podáváme jak uvedeno v úvodu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]