Skopové plátky restované na pánvi
(Dale Sniffer:"Let's eat", seriál TV MAX1, 1999)
Suroviny:
  • 1 kg skopového masa (nebo v nouzi hovězího)
    Na marinádu:
  • majoránka
  • čerstvý zázvor
  • citrón
  • sójová omáčka
  • med
  • olivový olej

  • Příloha: polenta

    Postup přípravy:
    Marinádu připravíme smícháním, případně rozmixováním uvedených ingrediencí. Maso nakrájíme na tenké plátky napříč vláken, vložíme do sáčku a dáme rozležet v marinádě do lednice. Na ohni rozpálíme pánev s olejem a vložíme marinované skopové. Počkáme chvíli, než se povrch masa zatáhne. Můžeme s pánví pohybovat a pozorovat jak med z marinády vytváří na masu zlatovou kůrčičku. Maso obrátíme jen jednou, vyjmeme polijeme vypečenou šťávou a podáváme například s polentou.
    »"Když se zešeřilo a hrabě Pertuso na nás čekal v sardinském přístavu s koni a soumary, vzplál uprostřed dvora oheň; na starém fleretu visel nad ním pořádný kus skopového. Tam jsme si všichni sesedli, pokuřovali dýmku, podávali si dokola láhev s vínem a prozpěvovali píseň o salátu se špekem "Vzhůru, vzhůru na lov" a nespustili oka z pečeně nad ohněm. (Maso se zbaví tuku a kůže, našpikuje se kousky cibule, lísky šalvěje a kuličkami jalovce a opeče na prudkém ohni, aby se co nejdříve vytvořila kůrka, která zabrání vytékání šťávy. Za stálého otáčení nad mírným ohněm nebo nad řezavým popelem se povrch pečínky potírá máslem, solí a pepřem a rozdrcenou cibulí a asi za hodinu je maso měkké)."«

    ( Jakob Flach, 1895-1982, švýcarský prozaik: Minestra, Frankfurt na Mohanem 1981)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]